EDUCACIÓ
Societat 24/03/2011

La Generalitat proposa que s'estudiï català a les escoles espanyoles

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha proposat al ministeri d'Educació que es plantegi la creació d'un pla de "plurilingüisme veïnal" perquè a l'escola estiguin presents les llengües cooficials diferents del castellà

Acn
2 min

MadridLa consellera d'Educació, Irene Rigau, ha proposat al ministeri d'Educació que es plantegi la creació d'un pla de "plurilingüisme veïnal" perquè a l'escola estiguin presents les llengües cooficials diferents del castellà. Aquest dimecres el departament que dirigeix Ángel Gabilondo ha presentat a les comunitats autònomes el pla integral d'idiomes que busca unificar els criteris per determinar el caràcter bilingüe o plurilingüe dels centres escolars, en relació amb l'ensenyament d'una llengua estrangera. Rigau hi està d'acord però creu que en un estat on un 40% dels habitants parla una llengua que no és el castellà, cal potenciar la resta.

La consellera Rigau ha demanat al ministeri d'Educació que més enllà d'afavorir que a l'escola s'aprengui anglès o d'altres llengües estrangeres per dominar-les, cal tenir present que existeix un "plurilingüisme especial a nivell d'Estat". Rigau ha explicat que un 40% dels habitants de l'Estat viuen en un territori amb una llengua diferent del castellà i per això caldria un pla que permeti "conèixer les altres llengües de l'Estat i que estiguessin presents a l'escola".

Segons la consellera, aquesta iniciativa permetria afavorir la "cohesió, la relació i l'entesa" a l'Estat. Rigau no ha volgut aclarir quins han estat els comentaris de la resta de comunitats autònomes perquè dins aquesta Conferència Sectorial "qui respon és el ministre i només puc comentar la seva resposta". Ángel Gabilondo, ha dit la consellera, ha reconegut que era "un tema interessant" que està "pendent de debat".

En la Conferència Sectorial, Ángel Gabilondo ha explicat els detalls del pla integral d'aprenentatge de llengües estrangeres 2010-2020, amb la convicció que fomentar el coneixement de llengües estrangeres entre els ciutadans és una de les grans necessitats de l'educació. A aquest pla es destinaran 119 milions d'euros al 2011, un 37% més que en 2010.

El pla constitueix la primera política pública que es dissenya a l'Estat en aquest àmbit amb caràcter global. S'estima que beneficiarà 586.000 alumnes, 19.000 professors i 2.700 centres en totes les etapes educatives, però va dirigit a millorar el coneixement de llengües estrangeres de tota la població, no només els estudiants.

stats