BENESTAR SOCIAL
Societat 06/07/2012

El Govern qüestiona la reforma de la llei de la dependència

El Govern considera que els canvis en la llei de la dependència que el consell de ministres aprovarà la setmana vinent són excessivament restrictius. A més, denuncia una nova invasió competencial.

Auri Garcia Morera
2 min
Les persones grans sense autonomia són les principals destinatàries de la llei de la dependència, que canviarà substancialment.

BARCELONA.El departament de Benestar Social i Família ja havia avisat que rebaixaria les ajudes a la dependència i alentiria l'entrada de nous beneficiaris. Amb la reforma de la llei que el consell de ministres aprovarà divendres que ve, però, la retallada anirà molt més lluny. Segons explicaven ahir a l'ARA fonts d'aquest departament, el Govern considera que els criteris que imposarà el ministeri de Sanitat i Política Social a totes les comunitats autònomes són massa restrictius. Comparteix, per exemple, que es tingui en compte el patrimoni a l'hora de calcular les ajudes, però veu exagerat que s'hi computi fins i tot el primer habitatge.

A més d'un contundent enduriment dels criteris, la reforma per decret que planteja el govern espanyol suposarà una nova invasió de competències en un àmbit en què la Generalitat s'ha fet un fart de denunciar intromissions i manca de finançament. Així, el nou text de la llei uniformarà encara més els preus de referència dels diferents serveis, sense tenir en compte que, per conceptes com una plaça de residència, el cost real és més alt a Catalunya que en altres comunitats.

Alarmat pel que considera un atac a una de les seves lleis estrella, el PSOE portarà aquesta reforma als tribunals, segons va anunciar ahir la seva secretària de política social, Trinidad Jiménez. En una entrevista a la cadena Ser, l'exministra va admetre que serà "una denúncia política" amb poques probabilitats d'aconseguir resultats favorables.

Canvi dràstic en les prestacions

Fins ara Catalunya ha aplicat un sistema propi per calcular el copagament de la llei de dependència, que era més favorable als usuaris que l'estàndard estatal. Amb la reforma de la llei, que obligarà a utilitzar un càlcul únic establert per l'Estat, el canvi per als beneficiaris de prestacions serà radical. Així, si fins ara quedaven fora del copagament els beneficiaris amb uns ingressos d'uns 17.000 euros anuals, amb el nou sistema només en quedaran totalment exempts els que ingressin menys de 4.800 euros anuals. O el que és el mateix, 400 euros al mes. El copagament dels serveis també s'incrementarà, tot i que el canvi serà molt menys significatiu. Des de l'aprovació de la llei, el 2006, el PP ha atacat durament les prestacions.

Teleassistència de pagament

El servei de teleassistència a domicili serà un dels grans damnificats de la reforma de la llei. Si fins ara totes les persones dependents hi podien accedir gratuïtament, amb la reforma passarà a estar sotmès a un copagament en funció dels ingressos i del patrimoni.

La Creu Roja de Catalunya, que justament ahir va presentar un nou servei de teleassistència mòbil que vol donar seguretat als usuaris quan estan fora de casa, va mostrar la seva comprensió amb aquest canvi. "S'ha vist que, en el context econòmic en què estem, això no és sostenible", va dir la directora de l'àmbit de gent gran i dependència de l'entitat, Susanna Roig. "Ara s'està plantejant mirar d'ajudar els que no el puguin pagar", va afegir Roig, encara a l'espera de conèixer els detalls de la reforma.

stats