Societat 16/02/2017

El Govern matisa els canvis de la selectivitat

L'examen de la matèria comuna podrà puntuar també a la fase específica

Núria Martínez
2 min
Alumnes fent la selectivitat, en una imatge d’arxiu

BarcelonaMés canvis en l’examen de selectivitat. Després que les novetats que va anunciar la setmana passada el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, desfermessin la polèmica entre estudiants i professors, ara el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha comunicat noves modificacions. Ho ha fet a través d’una carta als directors dels centres, que estaven inquiets pels canvis a mig curs.

El comunicat concreta que a les quatre assignatures que es podien escollir dins les matèries comunes d’opció -llatí, matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials i història i fonaments de l’art- ara s’hi suma història de l’art. No es tracta de fer un examen més, sinó que es permet escollir entre història i fonaments de les arts i història de l’art. Per tant, segueixen sent només quatre exàmens, però els alumnes tindran cinc opcions per escollir. Fins ara podien triar entre vint opcions la matèria de modalitat que s’afegia als exàmens obligatoris de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història o bé història de la filosofia.

Una altra novetat és que, a la fase específica -que els alumnes fan voluntàriament per apujar nota-, també puntuarà l’examen de les matèries comunes d’opció. Fins ara, a la fase específica, els alumnes que volguessin apujar nota podien fer fins a tres exàmens i es comptaven les dues millors notes. Ara a aquells estudiants que decideixin fer la fase específica se’ls escolliran les dues millors notes d’un total de quatre exàmens, tres de la fase específica i una de matèria comuna d’opció. En cap cas es tracta de fer dues vegades un examen de la mateixa assignatura.

Més enllà de la puntuació, la fase específica no ha patit canvis i en aquesta els alumnes podran seguir triant entre vint opcions.

Els alumnes, encara indignats

La modificació anunciada la setmana passada va provocar la indignació dels estudiants, que van iniciar una recollida de firmes a la plataforma Change.org. Ja s’han recollit més de 18.000 firmes. Davant la matisació del Govern anunciada ahir, l’impulsor de les firmes i estudiant de La Salle Gràcia de Barcelona, Sergi Cano, celebra que “se solucioni la problemàtica de les ponderacions”, però considera que és només un “pedaç”.

“Hi ha alumnes que sortiran beneficiats del canvi, però encara ens restringeixen la capacitat d’escollir”, apunta Cano, que reivindica que les matèries comunes d’opció entre les quals es pot triar segueixin sent vint. Per aquest motiu, assegura que continuarà amb la recollida de signatures. “Nosaltres vam començar batxillerat amb unes normes i ara ens les han canviat”, lamenta Cano, que considera que el Govern està “improvisant”. En la mateixa línia es pronuncia David Aínsa, professor de filosofia de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona, que lamenta estar treballant amb una “sensació d’improvisació permanent”.

Aínsa explica que com a professor de filosofia no s’ha vist afectat pel canvi -no hi ha hagut cap canvi a la selectivitat-, però sí com a tutor. “Els alumnes estan molt nerviosos i això es nota”, apunta el professor de l’Institut Moisès Broggi, que no creu que “tants canvis siguin positius”.

stats