Societat 27/04/2015

El Govern reforçarà l'atenció a la salut mental a les escoles després del cas del Joan Fuster

El conseller de Salut, Boi Ruiz, creu que és imprescindible treballar perquè la societat no rebutgi la malaltia mental

Acn
3 min
Nombrosos mitjans de comunicació es van concentrar davant de l’IES Joan Fuster.

BarcelonaEls Departaments de Salut i Ensenyament analitzaran i revisaran el programa Salut i Escola, que s'impulsa en els centres educatius, en matèria de salut mental per comprovar ''els punts de reforçament'' que s'hagi de fer de ''manera clara''. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha destacat que cal treballar perquè la gent ''no se n'amagui'', ni la societat ''la rebutgi''. Ruiz ha explicat que el número de consultes en salut mental en la població infantil i juvenil ha reconegut que es deu a què se'n donen més casos i fa menys por manifestar-ho. Boi Ruiz també ha volgut tornar a deixar clar que el cas de l'Institut Joan Fuster és totalment aïllat i excepcional.

Els Departaments de Salut i Ensenyament ja estan treballant en l'anàlisi i la revisió del programa Salut i Escola, que promou hàbits saludables als centres educatius, així com potencia l'atenció sanitària als infants i joves, sobretot en matèria de salut mental, després del cas de l'Institut Joan Fuster de Barcelona, en què un nen de13 anys va agredir mortalment un professor. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ho ha explicat aquest dilluns, i ha concretat que un cop s'hagi fet l'anàlisi i la revisió, que ja es fa de manera permanent, es plantejaran els punts de reforçament que s'hagin de fer de ''manera clara'' perquè no torni a passar un fet similar.

Boi Ruiz ha apuntat que s'han augmentat les consultes de salut mental entre la població infantil i juvenil, tant a les escoles com als centres d'atenció primària, mentre que ha baixat en adults, i considera que és perquè ''hi estem més a sobre''. El conseller de Salut creu que hi ha menys por a portar els nens a què els visit un professional per poder detectar alguna alteració de salut mental i que segurament, hi ha més casos, entre altres motius, per la crisi econòmica que ha desencadenat processos d'angoixa.

Per aquest motiu, Boi Ruiz considera que des de les escoles també s'ha de treballar perquè ''la gent no se n'amagui'' i la societat ''no rebutgi'' la malaltia mental, i ho ha fixat com un ''gran repte'' perquè defensa que si la malaltia mental s'inhibeix ''tenim un problema'' que no podrem abordar. En referència al cas de l'institut Joan Fuster de Barcelona, Boi Ruiz ha volgut recalcar que és un fet excepcional i aïllat, precisament gràcies al sistema de salut català.

Potenciar la salut mental a les escoles

La directora del Departament de Salut Pública i Media Ambient de l'OMS, ha puntualitzat que les escoles han de treballar per a la salut mental, i no només lluitar contra les malalties mentals. Sense entrar en detall al programa Salut i Escola de Catalunya, Neira ha destacat que una escola ha de tenir llum natural, per exemple, o espais concrets per jugar per tal de crear ''ambients estimulants i positius'' i promoure justament la salut mental a les escoles. L'objectiu, per Neira, és oferir un ambient saludable'' que clarament pot influir en la salut mental dels estudiants i sobretot evitar l'estigmatització dels que pateixen alguna patologia. Neira ha destacat que consultar psicòlegs i psiquiatres hauria de ser més freqüent.

Bon balanç del primer any de polítiques interdepartamentals per a la Salut Pública

Seguir treballant perquè més restaurants i bars ofereixin fruita i verdura en els seus menús, potenciant la dieta mediterrània, que els patis de les escoles siguin oberts els caps de setmana perquè els infants hi puguin jugar, que els joves participin en més activitats físiques, i premiar les empreses que es preocupen per la salut dels seus treballadors són algunes de les mesures que se seguiran duent a terme a través del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), un pla que després d'un any d'entrar en funcionament, ja ha emprès moltes accions transversals de manera que ha implicat diferents departaments i organismes per crear una consciència col·lectiva del què es pot fer per la salut.

Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ha recordat que el 80% dels factors que influencien la salut de les persones no estan dins el sistema sanitari i per això, ha recalcat la importància d'aquest tipus d'accions que no tenen resultats a curt termini. Precisament, en aquest sentit, Boi Ruiz ha volgut destacar la feina feta pel departament de Salut, malgrat els resultats no siguin tangibles en aquest moment, sinó que es podran valorar a mitjà o llarg termini.

La directora del Departament de Salut Pública i Media Ambient de l'OMS principals problemes contra els quals cal lluitar al món per millorar la salut pública i ha destacat que el PINSAP pot servir d'exemple a molts altres països on cal seguir treballant per un canvi de mentalitat que permeti que es faci polítiques de Salut des de qualsevol àmbit. En aquest sentit, ha lamentat que el 97% dels pressupostos dels ministeris de sanitat es dediquin a l'assistència i només entre el 3 i el 5% vagin a parar a mesures de prevenció i conscienciació que qualsevol acció pot comportar beneficis a la salut de les persones.

stats