SUCCESSOS
Societat 22/06/2011

La Guàrdia Civil desmantella l'organització criminal xinesa més important de l'Estat amb seus a Barcelona i València

Els agents han decomissat béns per valor d'onze milions d'euros

Redacció
2 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha desmantellat l'organització criminal xinesa més importat de l'Estat, amb seus, entre altres ciutats, a Barcelona i València. L'operació ha comportat la detenció de 34 persones de nacionalitat xinesa i el decomís de béns per valor de més d'onze milions d'euros.

La xarxa introduïa contenidors carregats i tabac i altres productes falsificats pel port de València i posteriorment distribuïa la mercaderia per França, Portugal, Itàlia i Anglaterra. Per tal de blanquejar 40 milions d'euros anuals feien servir un 'holding' d'empreses a Xina, entre les quals figurava una xarxa de prop de 1.000 tintoreries.

A més de Barcelona i València l'operació s'ha portat a terme a Madrid, Cadis, Sevilla, Huelva, i la Corunya. Segons la Guàrdia Civil, aquest grup criminal desenvolupava la seva activitat a l'Estat des de finals dels anys 90. Les investigacions es van iniciar l'any 2007 després de detectar-ne l'activitat.

Mitjançat el contraban de tabac, la importació de productes tèxtils i altres activitats il·lícites, l'organització estava obtenint beneficis milionaris que posteriorment enviaven al seu país. A Xina, una altra rama de l'organització, feia servir un 'holding' o entramat empresarial format per més de 30 empreses entre les quals hi havia una cadena de 1.000 tintoreries repartides per tot el país, s'encarregava de blanquejar els diners.

Una altra de les activitats de la xarxa consistia a oferir la seva plataforma ja constituïda a altres organitzacions criminals per tal que poguessin blanquejar els diners obtinguts en les seves activitats.

A través de la investigació s'ha pogut determinar que cada mes introduïen a l'Estat, a través del port de València, entre 4 i 6 contenidors carregats amb material falsificat com tabac, roba o marroquineria, que posteriorment comercialitzaven a Espanya, França, Portugal, Itàlia i Anglaterra. Aquesta activitat generava a la xarxa uns importants beneficis que podien superar els 40 milions d'euros a l'any.

Disposaven de la capacitat de ''rentar'' el seu propi diner a través de diferents procediments, entre els quals destacaven l'evasió del diner físic mitjançant mules o correus que el portaven amagat entre la roba, elevant així el nombre de transferències bancàries no superiors als 20.000 euros, utilitzant intermediàries o préstecs a compatriotes assentats a l'Estat.

L'organització, liderada per una família xinesa, utilitzava en determinats actes il·lícits, a ciutadans de la mateixa nacionalitat vinculats a la mateixa gràcies a favors prestats per a poder entrar al país amb ofertes de treball que posteriorment es desenvolupava a algunes de les seves empreses amb unes condicions precàries i irregulars.

Una vegada que aquestes persones arribaven a l'Estat, la xarxa els retirava el passaport exercint d'aquesta manera un major control sobre ells. Igualment, en algunes ocasions l'organització els deixava diners amb uns interessos molt alts i també els obria comptes bancaris a nom d'aquestes persones mitjançant les quals blanquejaven diners.

stats