Societat 11/08/2011

Guastavino a la mansió de la família Rockefeller

E.r.
3 min
William W. Bosworth va encarregar a Guastavino el sostre de la cova dels Rockefeller.

La propietat de la família Rockefeller a Pocantico Hills, a mitja hora de Nova York, inclou una casa de pedra del segle passat, coneguda com a Kykuit, un graner de pedra reformat que és un centre de conferències, una casa de l'arquitecte hongarès Marcel Breuer, una casa de jocs i un hivernacle de grans finestrals inspirat en l' orangerie del Palau de Versalles. La col·lecció d'art modern de Kykuit és impressionant i hi destaquen una sala de música amb un quadre de Joan Miró i un soterrani amb tapissos de Pablo Picasso, entre els quals hi ha un tapís del Guernica que fins fa uns anys s'exhibia a la seu de les Nacions Unides de Nova York. Menys conegut és el fet que a prop dels tapissos del soterrani s'hi amaga una sala amb estètica de cova primitiva i que té un sostre de voltes catalanes de Guastavino.

Kykuit vol dir punt elevat en holandès. La mansió de quaranta habitacions va ser construïda ara fa un segle en el punt més elevat del poble de Sleepy Hollow -conegut pel conte La llegenda de Sleepy Hollow , de Washington Irving-, un dels primers assentaments d'holandesos als Estats Units. John D. Rockefeller, fundador de la companyia Standard Oil i l'home més ric del país, volia una casa de dimensions més humanes que els palaus amb centenars d'habitacions que s'estaven construint altres milionaris a la Costa Est; una casa que servís de punt de trobada de tota la família. En l'actualitat, Kykuit i altres parts de la propietat estan obertes al públic. L'altra meitat de la finca segueix en mans de la família.

Kykuit és l'edifici més històric de la propietat i una mostra evident del fet que la mateixa família que va comprar les obres d'art modern de la casa va fundar el Museu d'Art Modern de Nova York, el MOMA. Nelson Rockefeller va convertir els passadissos del soterrani en una galeria d'art amb quadres i tapissos de Picasso, instal·lacions i tapissos d'Alexander Calder i retrats d'Andy Warhol. En un dels jardins de la mansió, el jardí d'escultures, s'hi inclouen peces de Picasso, Calder, Constantin Brancusi, Jean Arp, Alberto Giacometti, Henry Moore, Isamu Noguchi i David Smith.

'La cova'

La mansió es va construir al llarg de sis anys. En el projecte hi van participar diversos arquitectes, però va ser William W. Bosworth qui va aconseguir trobar l'estil que buscava la família. Bosworth va confiar a Guastavino els sostres d'una de les sales amb més caràcter de la casa, coneguda com La cova . "Guastavino treballava amb arquitectes que tenien connexions socials molt potents i això explica que hagués participat en projectes com la casa Kykuit dels Rockefeller, i també en projectes a biblioteques, museus i estacions", indica John A. Ochsendorf del MIT. Les voltes catalanes de Kykuit són un dels 600 projectes de Guastavino que Ochsendorf ha catalogat en el seu llibre, fruit d'anys d'investigació.

Per donar un aspecte de cova primitiva a la sala, Bosworth va encarregar a la joieria Tiffany unes escultures amb forma d'estalactites i va fer construir unes pedres de lava per als marcs de les finestres. Guastavino en va dissenyar el sostre. Completen la cova una col·lecció de màscares tribals i escultures modernes. Kykuit és en l'actualitat patrimoni nacional. El Historic Hudson Valley organitza visites guiades diàries per l'interior de la mansió i pel jardí d'escultures. El centre de conferències acull trobades que guarden relació amb la missió de la fundació Rockefeller Brothers.

Una part del que antigament va ser la hisenda de la família ara és un parc estatal protegit i està obert al públic. Al costat del parc s'hi troba una granja de pedra que en el passat proveïa llet, carn i verdures a la família, i que ara és un centre sobre agricultura i aliments locals. En total, el conjunt de propietats lligades a la família Rockefeller a la vall del Hudson fa cinc vegades la dimensió del Central Park de Nova York.

stats