SANITAT
Societat 28/03/2013

Metges i infermeres creen una guia de desobediència per atendre sensepapers

Un grup de professionals sanitaris catalans han elaborat una guia de desobediència en què proposen els passos que cal seguir per atendre, a partir de l'1 d'abril, els sensepapers sense targeta sanitària

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaEn vista de la imminent posada en marxa de la instrucció del CatSalut que regula l'accés dels sensepapers a la sanitat, un grup de professionals sanitaris han elaborat una guia de desobediència en què proposen els passos que cal seguir per "normalitzar l'entrada al sistema sanitari" de les persones sense targeta.

"Volem anar un pas més enllà i assignar metge i infermera des del minut 1 i no després de 3 mesos de padró", diu el metge de família, Manel Anoro.

La desobediència és a "títol individual" i a la targeta provisional que es lliurarà al pacient hi constarà el nom del professional que transgredeix la norma per garantir l'assistència a una persona que no hi té dret. "Ens empara el codi deontològic. Com a metges hem d'atendre tothom sense distinció", diu Anoro.

La iniciativa compta amb el suport de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya que demana al Govern que "no es lligui l'accés a la sanitat a un tema administratiu, com és el padró". Alerten que és un obstacle, ja que hi ha municipis on els tràmits per empadronar-se no són tan fàcils.

També han creat un observatori per detectar casos d'exclusió. "Ja s'està denegant atenció en alguns centres i en d'altres se'ls està cobrant", denuncia la presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), Francesca Zapater. Els professionals alerten de la desinformació i desorientació amb què es troben tant els professionals com els usuaris. "És un desgavell", conclou un metge de família.

stats