Societat 09/11/2016

Hàbitat3 allotja 722 persones en risc d'exclusió

Han aconseguit la cessió de 250 pisos i n'han rehabilitat i adequat 140 per convertir-los en habitatges de lloguer social

Europa Press
2 min
Hàbitat3 i l'Ajuntament de Barcelona han rehabilitat 250 habitatges buits

BarcelonaLa Fundació Hàbitat3, la gestora de pisos socials impulsada per la Taula del Tercer Sector de Catalunya, ha allotjat 722 persones en risc d'exclusió en 250 habitatges de lloguer social cedits per particulars de Barcelona.

En el marc de la jornada 'Rehabilitació. De l'habitatge buit a l'habitatge social', en el Congrés d'Arquitectura 2016 del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, la fundació ha presentat el seu model de mobilització i rehabilitació d'habitatges buits dins del programa de l'Ajuntament de Barcelona 'Pisos buits' durant els últims 2 anys.

Hàbitat3 ha aconseguit 250 cessions de pisos per part de particulars, dels quals 140 han sigut rehabilitats i adequats a través d'empreses d'inserció. En un comunicat, Hàbitat3 assegura que el model és "eficient i àgil", cosa que permet "lluitar contra la degradació del parc d'habitatge buit actual". La fundació també ha assegurat que les obres d'adequació i rehabilitació han creat 40 llocs de treball.

Per gestionar els habitatges cedits per propietaris particulars, Hàbitat3 ha firmat un conveni per 3 anys a un preu que s'acosta al de mercat. La diferència entre el cànon pactat amb el propietari i el lloguer de la persona que viu al pis l'aporta l'ajuntament que promou el programa.

Les persones i famílies que viuen en els habitatges gestionats per Hàbitat3 paguen un lloguer social que determinen els serveis socials dels ajuntaments i entitats socials en funció dels ingressos i possibilitats de cada unitat familiar. Els lloguers van dels 50 als 300 euros al mes, i de mitjana s'acaben pagant uns 160 euros mensuals.

Les adequacions que fa la fundació són petites intervencions per valor d'entre 500 i 3.000 euros en pisos que estan pràcticament en condicions d'habitabilitat, i les rehabilitacions amb un cost d'entre 15.000 i 30.000 euros són grans intervencions en banys, cuines i instal·lacions completes. Les obres les finança l'ajuntament, i un 20% va a fons perdut i el 80% restant es recupera descomptant-lo mensualment de l'import del lloguer que cobra el propietari.

Hàbitat3 ha destacat que aquest programa permet augmentar el nombre d'habitatges destinats a lloguer social sense que s'hagin de construir de nou, i que les famílies vulnerables visquin en edificis "totalment normalitzats", cosa que evita l'estigma social.

stats