Societat 15/07/2012

"He conegut gent a la presó que no sabia què era un mòbil"

Joan Serra
2 min
El Carles, que té 28 anys i ha complert condemna a la Model, estudia per accedir a la universitat.

L'HOSPITALET DE LLOBREGATLes noves tecnologies i les xarxes socials han revolucionat la manera de relacionar-se. I la majoria de presos no són aliens a aquesta realitat que es viu al carrer. "Una de les primeres coses que vaig fer quan vaig sortir de la presó va ser connectar-me a Facebook per saber què havia passat durant tot el temps que havia estat tancat", explica el Carles -el nom fictici d'un pres de 28 anys-, que va ingressar a la presó per consum i tràfic de drogues. Ha estat tancat dos anys, primer a la Model i després a Wad-Ras, i ara gaudeix del tercer grau penitenciari, que li permet anar a la presó només a dormir. Aquest jove de Manresa ha de complir condemna fins a finals del 2014. Ell ja era usuari de les xarxes socials abans de convertir-se en reclús, però altres presos més veterans no eren conscients de la transformació viscuda a l'exterior. "He conegut gent amb 10 anys a la presó que no sabien què era un mòbil i que no entenien com funciona internet", detalla el Carles.

La desconnexió que implica complir condemna en un centre penitenciari s'ha aguditzat amb la revolució digital. La sensació d'aïllament dels reclusos és més important perquè als patis i les cel·les s'han mantingut les mateixes rutines de l'última dècada. El Carles, que a la presó va participar en un programa de desintoxicació per la seva addicció a les drogues, tenia accés a ordinadors de la biblioteca del centre, però sense possibilitat de connectar-se a internet. Davant del teclat només podia escriure cartes i consultar materials de formació. I com que té el títol d'ESO, va començar a estudiar a la presó per fer la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys. El programa de desintoxicació, a banda d'allunyar-lo de les drogues, li permetia rebre quatre hores de formació amb un professor i dedicar dues hores al gimnàs. "Has de tenir la ment ocupada", reflexiona el Carles, que continua els estudis amb l'ajuda de la Fundació Salut i Comunitat, que disposa d'un centre de dia a l'Hospitalet de Llobregat per acompanyar reclusos en el procés de desintoxicació.

Entendre el nou món

El Carles surt cada dia de la presó a les sis del matí i hi torna a les deu de la nit. Intenta aprofitar totes les hores de què disposa fora de la cel·la. "M'he marcat l'obligació de tenir rutines, de no perdre gens el temps", comenta aquest manresà. "Ara que sóc fora m'adono que, quan entres a la presó, accedeixes a un món primitiu, molt més limitat, perquè avui el món canvia molt de pressa", sentencia.

stats