Societat 23/12/2010

Cristina Puig: "Hem de batallar perquè hi hagi més català A TVE Catalunya"

'59 segons' Des de fa un any i mig Cristina Puig dirigeix aquest programa de debat polític de TVE a Catalunya Apassionada de la ràdio Tot i que s'ha fet més coneguda per 'El Club' i '59 Segons', la periodista ha estat vinculada a la ràdio des que estudiava

Laia Altarriba
3 min
TVE, Catalunya

Quan eres jove, ja et volies dedicar al periodisme?

Periodisme no era la meva primera opció; quan havia d'escollir carrera jo vaig posar traductora i intèrpret d'anglès perquè volia aprendre molt, molt d'anglès i anar-me'n a treballar als Estats Units per fer d'actriu: m'agradava el món de la faràndula. Però no hi vaig entrar perquè demanaven més d'un 7, i jo vaig treure un 6,6 a la selectivitat. I la segona opció era periodisme, perquè també trobava xulo això de la ràdio i la tele, així que vaig estudiar periodisme.

Les facultats de comunicació estan molt plenes d'estudiants. Què diries a un noi o noia jove que es plantegi fer periodisme?

Jo crec que si li agrada molt, si l'apassiona, doncs que ho faci i no desisteixi. Però també li diria que mai ha sigut fàcil i que ara està pitjor que mai. No és només que les facultats estiguin plenes, és que periodistes llicenciats que han treballat en mitjans de comunicació estan a l'atur, i això és molt greu. Però si algú ho desitja molt i s'ho curra molt, segur que li ha de sortir bé per força.

Li faries alguna recomanació?

Doncs li diria que és bàsic començar a treballar als mitjans locals. Jo vaig tenir la sort que quan encara estudiava vaig entrar a col·laborar amb el programa d'un amic a Ràdio Ciutat de Badalona, i després em van donar un programa musical. Més tard vaig entrar en contacte amb ràdio SER i ja vaig anar lligant una feina amb una altra. Em sento bastant afortunada. Penso que és molt important estar en el mitjà o en els mitjans perquè sàpiguen que existeixes.

Com és que a 59 segons , tant en l'edició en català com en castellà, sempre sou dones joves qui el presenteu?

Doncs la veritat és que no sé perquè ho van decidir així. Realment a TVE si t'hi fixes totes les presentadores dels informatius a Catalunya són dones, excepte el que presenta l'informatiu dels caps de setmana. A Espanya, al Telediario del migdia hi ha l'Ana Blanco, al migdia la Pepa Bueno, els Desayunos els fa l'Ana Pastor i la Maria Casado presenta el Telediario els caps de setmana amb un noi... Si t'hi fixes, hi ha moltes dones. I en el cas de 59 segons, efectivament, ho som totes. No sé qui ho va decidir, però benvingut sigui, perquè prou complicada tenim la vida les dones. Tot i que no ens han de donar la feina per fer de florero ni complir cap quota, sinó perquè demostrem que valem per la feina.

Què et va semblar el canvi entre un programa d'entreteniment com El club que feies a TV3 i un debat d'actualitat política com és 59 segons?

No va ser cap problema, jo ja havia fet molta informació. Sempre dic que una cosa que agraeixo a Televisió Espanyola és que hagi confiat en una dona que havia estat en el món de l'entreteniment a TV3 durant cinc anys, en què elaborava els guions de les entrevistes, però també podia sortir cantant a un karaoke o disfressada. El que sempre he tingut tinc molt clar és que vull fer coses queen mirar-les no em provoquin vergonya ni malestar.

En quin gènere et sents més còmode treballant?

No crec que hi hagi tanta diferència entre el que faig ara i el que feia a El club. És a dir, que a tot arreu he fet de periodista. On disfruto sobretot és fent entrevistes a Gent de paraula, és on m'ho passo millor.

59 segons podria existir en una cadena privada?

No, estic convençuda que no seria possible, perquè la política no ven. Pot vendre una entrevista en un moment determinat, pot ser molt llaminer que Montilla o Mas vagin a La noria , però estan ficats dins d'un programa d'espectacle i en aquell moment la senyora o senyor que sempre mira aquell programa no canviarà de canal, però un programa purament de política no funciona. I l'obligació d'un canal públic és que programes d'aquest tipus existeixin perquè hi hagi debat i la gent pugui estar una mica al dia del que diuen els que ens manen.

Actualment hi ha molt poca programació en català a TVE. Què en penses?

Qui mana a TVE és Madrid, que és qui distribueix les programacions amb desconnexions que ells consideren que es poden fer. I han decidit que a La 1 a Catalunya només es faci de 19 h a 20 h en català, a més de 59 segons els dimarts a la nit i alguna altra coseta. Jo ho trobo molt poc, i crec que hem de batallar perquè n'hi hagi més, fins i tot en horari de prime time a les nits.

stats