MEMÒRIA HISTÒRICA
Societat 27/02/2011

Hereu ofereix les quatre columnes per celebrar l'11 de setembre

Hereu ha ofert a Mas l'espai de les quatre columnes inaugurat avui per celebrar els actes de la Diada. L'acte ha estat carregat de simbolisme i reivindicació nacional

Efe
2 min
Les quatre columnes restituides

BarcelonaArtur Mas i Jordi Hereu, al costat de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han presidit avui l'acte oficial d'inauguració de les quatre columnes de Puig i Cadafalch instal·lades a la plaça Marquès de Foronda, ubicada entre les fonts de Montjuïc i el Museu Nacional d'Art de Catalunya. L'alcalde de Barcelona ha aprofitat per oferir aquest nou espai al president de la Generalitat com a lloc per commemorar la Diada Nacional de Catalunya.

La restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, que simbolitzen les quatre barres de la senyera, ha estat un acte carregat de simbolisme i de reivindicació nacional. No hi han faltat els castellers, que han aixecat quatre pilars coronats amb senyeres i banderes de la ciutat. La Coral Sant Jordi ha cantat El cant de la senyera i Els segadors.

Artur Mas, després de recordar alguns episodis de la història, ha afirmat que "ens poden manllevar moltes coses, però Catalunya sempre ha trobat actius per aixecar-se de nou". "Aquest és un poble que està en marxa i no vol posar límits a les seves aspiracions com a nació", ha assegurat el president català.

Les columnes van començar a aixecar-se l'any 1919 segons un projecte de Josep Puig i Cadafalch en una zona de la ciutat "estigmatitzada" per la presència del cementiri i del castell militar de Montjuïc, segons ha dit la portaveu de la xarxa d'entitats, Blanca Serra. La portaveu també ha dit que formaven part d'un projecte més ampli per escriure un "manifest de pedra i arquitectura". El 1928, la dictadura de Primo de Rivera va fer dinamitar les columnes.

El fundador membre del Secretariat d'entitats, Enric Padrosa, ha lamentat els nou anys transcorreguts des que es va començar a reivindicar la recuperació de les columnes fins ara. Alguns dels assistents a l'acte han llançat consignes a favor de la independència, que s'han prolongat durant l'inici de la intervenció d'Hereu.

stats