ESTUDI PUBLICAT A 'NATURE'
Societat 21/04/2011

Hi ha tres tipus de persones segons la seva flora intestinal

Marta Bausells
2 min
La troballa a què ha contribuït l'equip del doctor Guarner permetrà investigar certes malalties.

Barcelona.De manera semblant a com les persones ens dividim en grups sanguinis, aviat podrem fer-ho també en tres grups de flores intestinals. Un grup de recerca en què participen investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha descobert que ens podem classificar a escala mundial segons el tipus de bacteris que viuen a la nostra flora intestinal (també anomenat microbioma humà). Són els resultats, publicats avui a la revista Nature , d'una fase del projecte d'escala europea MetaHIT.

Fins ara, els científics pensaven que cada individu era diferent i tenia una barreja única de bacteris a la flora intestinal, explica el doctor del VHIR Francisco Guarner, responsable del projecte MetaHIT a l'Estat espanyol. De fet, els investigadors pensaven que trobarien diferències en el microbioma segons races, nacionalitats, entorn o tipus de dieta. Els va sorprendre, doncs, descobrir que els humans es poden agrupar, independentment de la seva procedència, en aquests tres grans grups segons el bacteri dominant a la seva flora, que determinarà quines espècies conviuran amb ell.

El doctor Guarner apunta que és com si la població de bacteris de l'intestí fos un ecosistema. A cada ecosistema que tenim a la Terra hi creixen determinades espècies vegetals. Seguint amb l'analogia, Guarner diu: "No podries agafar un arbre que creix a Noruega i plantar-lo al Masnou, no hi sobreviuria". De la mateixa manera, hi ha grups de bacteris que van bé amb altres grups i n'hi ha que no funcionen junts.

Això ha estat un "pas cap a la definició de la normalitat", afirma Guarner. El següent serà investigar l'anormalitat, és a dir, les malalties: "Si es vol investigar les malalties inflamatòries intestinals, com per exemple la malaltia de Crohn, podrem comparar gent que la té i gent que no la té, tots del mateix grup".

Per conèixer de quin tipus és cada individu, però, cal seqüenciar el genoma dels seus bacteris intestinals, que no es poden cultivar i, per tant, costa obtenir-ne informació. Caldrà esperar que els mecanismes per fer-ho baixin de preu i es comencin a usar a gran escala.

stats