EXPROPIACIONS
Societat 05/01/2011

Hisenda haurà de retornar l'IRPF a quatre pagesos expropiats d'Alcarràs

Els van expropiar per la construcció de la línia de tren d'alta velocitat

Acn
2 min
Unió de Pagesos celebra la sentència

LleidaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència en què, després d'anys de litigis, dóna la raó a quatre propietaris d'Alcarràs (Segrià) afectats el 1996 per les expropiacions derivades de la construcció de la línia d'alta velocitat. Anys més tard, el 2001, Hisenda va reclamar als propietaris el pagaments de l'IRPF pels beneficis obtinguts per les expropiacions, impost que tant els afectats com el sindicat Unió de Pagesos van rebutjar en considerar que ja havia prescrit. Finalment, després de la negativa d'Hisenda, la justícia s'ha acabat mostrant favorable als interessos dels expropiats, i ara Hisenda els haurà de tornar els 86.000 euros a més dels interessos corresponents.

A partir de l'any 2001, Hisenda va reclamar a la quarantena de propietaris de terrenys expropiats el 1996 a Alcarràs, Gimenells i Lleida per les obres de construcció de la línia del TGV entre Madrid i Lleida el pagament com a impost de la renda dels beneficis obtinguts per l'expropiació de les seves finques, concepte que fins aquell moment no havia reclamat Hisenda, ni tan sols als afectats per expropiacions de la mateixa línia a Aragó. D'aquesta manera, a l'hora de negociar els preus per les expropiacions, aquests propietaris del Segrià no van ser conscients que haurien de fer front al tribut que més tard els reclamaria Hisenda, segons ha dit el responsable d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep Cabré.

Davant la reclamació de l'Agència Tributària, els afectats, amb el suport d'Unió de Pagesos (UP), van recórrer per diferents vies contra la decisió, fins que recentment el TSJC ha emès una sentència en què estableix que quan Hisenda va començar el 2001 el procediment per cobrar als afectats un impost per l'expropiació, la reclamació del tribut corresponent a l'exercici del 1996 ja havia prescrit i, per tant, no pot exigir-los aquestes quantitats, segons han explicat des d'UP.

El tribunal ha determinat que l'any fiscal de referència és quan es van expropiar les terres, és a dir, l'any 1996, i, per tant, l'exercici fiscal ja havia prescrit quan Hisenda va començar els requeriments el 2001. Segons la sentència, Hisenda havia considerat indegudament com a referència per reclamar el cobrament l'exercici fiscal del 1998, any en què els afectats van cobrar les indemnitzacions. Per tant, ara reclama a Hisenda que retorni als quatre afectats 86.000 euros, a banda dels interessos.

Tot i això, segons el sindicat la sentència obre la porta al fet que la resta d'afectats per la construcció de la línia del TGV a qui Hisenda va cobrar el tribut puguin reclamar-ne la devolució, segons l'advocada d'UP, Maria Bagés.

En considerar que la reclamació ja havia prescrit, el TSJC no ha considerat en la sentència innecessari valorar si era improcedent el tractament fiscal que Hisenda havia donat a les expropiacions, com reclamava Unió de Pagesos.

De la quarantena d'afectats d'Alcarràs, Gimenelles i Lleida per aquest cobrament tributari, quatre d'Alcarràs van decidir arribar fins al final, amb l'assessorament d'UP, i portar el cas al TSJC, que finalment ha donat la raó als expropiats. La reivindicació va portar el sindicat a seguir una sèrie d'accions de protesta especialment entre els anys 2001 i 2002.

stats