Societat 03/06/2012

Hores extres al Baix Llobregat per preservar la propietat

Josep Ferrer
2 min
Una patrulla de pagesos fent el torn de vigilància al Baix Llobregat.

VILADECANSEl Mauri, el Xavier i el Francesc són tres de la trentena de pagesos de Viladecans que cada dia es lleven ben d'hora per treballar la terra, però que des de fa uns dos mesos se'n van a dormir ben tard per trobar les seves propietats tal com les han deixat en acabar la jornada laboral.

Cansats de patir robatoris cada dia, van decidir fer hores extres a la nit canviant l'ofici d'agricultor pel de policia. "A casa no estem tranquils, no dormim, i així vigilem que no ens robin", explica el Mauri. D'ençà que han iniciat la vigilància, que es complementa amb la que fan els Mossos d'Esquadra, la Policia Local, els agents del Parc Agrari i el servei de vigilància privat contractat pels mateixos pagesos, els robatoris s'han reduït a la mínima expressió. "Però no pensem abaixar la guàrdia i seguirem amb les patrulles", sentencia el Mauri.

Cada nit i durant dues hores aleatòries, per no crear hàbits, els pagesos es mouen per la zona agrícola amb els seus vehicles. "Fem torns, establim unes rutes i uns punts de trobada, i mirem si hi ha algun moviment estrany o algun vehicle que no coneixem", detallen. Si detecten res, truquen a la policia. A la zona agrícola es veuen alarmes, portes i reixes noves de trinca. El silenci de la nit es veu pertorbat pel so d'una alarma que sona permanentment per dissuadir els lladres. "Hem hagut d'invertir molts diners a protegir les nostres propietats", comenta el Francesc, a qui han robat unes quantes vegades. El Xavier recorda que, fins i tot, li han arribat a robar uns 4.000 litres de gasoil i les eines que tenia al magatzem. "Calculo que les pèrdues han estat de 15.000 euros", diu. Els pagesos s'expliquen damunt del pont de la carretera del Prat, una talaia perfecta sobre la zona agrícola i des d'on controlen el moviment de vehicles. Des d'aquí, també s'albiren els terrenys que podrien acollir el complex d'oci Eurovegas, un altre dels malsons dels pagesos de la zona.

stats