PRODUEIX '2010', DISC PROPI, I 'ESCAPISTES', DE JORDI LANUZA
Societat 20/12/2010

Pau Vallvé mata Estanislau Verdet

Després de produir els aplaudits discos d'Inspira i Maria Coma, Pau Vallvé enterra el projecte Estanislau Verdet i edita 2010 , un disc en solitari que confirma la seva empremta personal com a productor.

Marta Salicrú
4 min
Jordi Lanuza, la veu i les cançons d'Inspira i l'home darrere la barra del Bar Vinil del barri de Gràcia de Barcelona: un bàrman inspirat.

Barcelona."A mi m'agrada fer les coses que m'agraden i implicar-m'hi. No m'agrada fer coses per diners, et sents una prostituta i no m'interessa", deixa anar rotund Pau Vallvé (Barcelona, 1981). Qui és Pau Vallvé? Pau Vallvé és músic i productor. És el productor, per exemple, de Linòleum (2009), el disc de debut de Maria Coma, i també del magnífic Escapistes (2010), el segon treball d'Inspira, tots dos editats al seu segell, Amniòtic Records. Fins fa poc Vallvé era també Estanislau Verdet. Però s'ha cansat de ser-ho, i l'ha matat. "Estanislau Verdet va néixer com una broma, i entre quatre col·legues era divertit", ens explica. Però per a Vallvé va deixar de tenir gràcia "quan es va fer tan gran per tocar davant de 2.000 persones". "No en renego -continua- però no m'ha aportat res ni musicalment ni líricament: allà hi feia tot allò que jo no hauria fet mai".

"Avui en dia intentar fer calés amb la música és una bajanada, així que jo crec que la manera intel·ligent de plantejar-s'ho és passar-ho bé, fer el que t'agrada", afirma. Però tocant davant 2.000 persones, fent reggaeton enfundat en el vestit lletgista d'Estanislau Verdet, bé es deuen haver fet calés... "El problema és que era un projecte amb vuit músics i projeccions, portàvem tècnic de llums, tècnic de so, dues furgonetes, mànager, la gent de la discogràfica... Donava feina a molta gent. I sí que ha donat diners, però no m'han arribat a mi. He pogut cobrir despeses, però no hi ha hagut beneficis".

Vallvé admet que l'èxit d'Estanislau Verdet pot haver-li obert portes. "Però també m'ha fet molt mal -afirma-. Pot haver-hi gent a qui li agradaria la música que faig i que em té encasellat en aquell rotllo". Hi haurà gent que gràcies al seu projecte " mainstream ", com ell el defineix, s'acostarà a 2010 , el seu nou treball. I hi haurà qui no ho farà precisament pel mateix motiu.

Un any de canvis

El 2010 no només ha estat l'any en què ha matat Estanislau Verdet. També ha aparcat U_mä, el projecte que compartia amb Maria Coma, arran de la seva ruptura (amistosa) com a parella. La transcendència d'aquests dotze mesos s'ha reflectit en el títol d'un disc melancòlic però vitalista en què Vallvé ha primat l'espontaneïtat i en què per sobre de tot ha volgut "gaudir del procés". "Ha sigut un any de canvis, de deixar discogràfiques, mànagers i aquesta parafernàlia, i de canviar de manera de treballar -explica-. Jo em guanyo la vida com a músic, però no amb la meva música, sinó produint discos, tocant amb altres músics -ha tocat amb Standstill i Love of Lesbian- i fent bandes sonores per al cinema i la publicitat. Ara fa cinc anys que no faig vacances, vaig a l'estudi cada dia -el seu, els estudis Miau- i és una mica estressant si a sobre fas coses que no t'agraden. Aquest any he decidit ser una mica més pobre, fer menys diners, no fer coses que m'amargarien l'existència. Una cosa és fer un anunci un dia i l'altra és passar-te quatre mesos produint un disc que no t'agrada".

Escapistes , d'Inspira, sí que li va agradar: "Ha estat un plaer estar quatre mesos a l'estudi fent aquest disc". Quatre mesos? "Sóc un productor una mica atípic, amb el Linòleum vam estar-hi un any. A mi m'agrada anar treballant les coses, i amb Inspira la gràcia ha estat que el Jordi [Lanuza, compositor i ànima] portava la majoria de les cançons només amb guitarra i veu, i les hem treballat entre tots dos. Inspira, en directe sí que són un grup, però el disc l'hem fet el Jordi i jo".

Inspira, un home i bons amics

"Jo tenia quinze cançons, vaig anar a veure el Pau i li vaig dir que ho féssim junts", confirma Jordi Lanuza, que a banda de fer cançons és l'amfitrió del Bar Vinil del barri de Gràcia, a Barcelona. Ell i Vallvé són amics des que tenien 15 anys, i fins i tot havien militat junts en un grup de metal . "Amb ell ens entenem molt bé des de fa molts anys, i al primer disc - Cova placenta (2008)- ja va participar en un parell de cançons, i es nota molt en la producció. Així que a l'hora de construir els arranjaments per a Escapistes , de veure què li anava bé a cada cançó, va ser entre tots dos que ho vam decidir, en comptes de ficar-nos-hi tota la banda en directe com al primer disc". Converteix això Inspira en un projecte en solitari? "És un projecte personal amb bons amics al costat i bons músics que m'entenen molt bé -aclareix Lanuza-, sense la banda no seria el mateix, sobretot de cara al directe. El disc està bé, però si després no el saps defensar en directe, no fa res".

En directe Inspira és un quintet, mentre que Pau Vallvé defensarà 2010 en format de trio (amb Maria Coma als teclats), amb una gira que començarà el 14 de gener en una ermita de Manlleu, i que arribarà a Barcelona el 27 de gener al cicle Caprichos de Apolo i el 23 i 24 de març a la sala Heliogàbal. Pel que fa als propers discos de la família, "l'any que ve li toca a la Maria", diu Lanuza. "Entre el Pau, la Maria i jo anem omplint el calendari Amniòtic".

stats