Societat 11/05/2012

Els preus es disparen a l'abril per l'increment de la llum i la inflació se situa al 2,4%

L'IPC han pujat un 1,4%, més del que s'esperava, i fa canviar la tendència de la taxa interanual, que no pujava des del gener

Acn
2 min

BarcelonaEls preus es van incrementar 1,4 punts a l'abril respecte el mes anterior i van situar l'IPC anual en el 2,4%, dues dècimes més respecte la registrada al març que es mantenia estable en el 2,2% des del gener. Aquesta fort increment dels preus -similar al que es va registrar l'abril del 2011 (1,3%)- respon bàsicament a l'encariment del vestit i el calçat per l'inici de la nova temporada de primavera i estiu, i també a l'augment dels preus de l'electricitat, la benzina i el tabac. Tot i aquest increment mensual, la taxa interanual continua sent una de les més baixes que es registren des del setembre 2010. Al conjunt de l'Estat, els preus augmenten també un 1,4 punts i situen la taxa d'inflació anual en el 2,1%.

El calçat i el vestit a l'alça

Aquest increment mensual d'1,4 punts de l'índex de preus al consum respon majoritàriament a l'efecte de la nova temporada de moda de primavera i estiu, que deixa enrere el període de les rebaixes. Així, a Catalunya els preus en calçat o vestit registren un variació respecte el març del 10,3%.

La resta de grups que presenten també un encariment dels preus són les begudes alcohòliques i el tabac (2,8%), l'habitatge (1,8%), per l'augment de la tarifa elèctrica; i l'oci i la cultura (1,4%), en aquest cas empès per la campanya de Setmana Santa.

Per contra, la caiguda dels preus en el grup d'alimentació, especialment de les llegums i hortalisses i també la llet, juntament amb les tarifes dels serveis telefònics són els que més van repercutir en negatiu sobre la taxa mensual de l'IPC.

Els preus dels cotxes i de la gasolina en descens

La baixa inflació anual dels preus, que es situa en el 2,4% a l'abril, s'explica en bona part per la taxa anual del grup del transport (5,7%) que incrementa menys respecte l'abril del 2011. Una variació que s'explica pel descens dels preus dels cotxes, quan fa un any pujaven, i un menor encariment dels preus dels carburants i lubricants.

Per contra, augmenten en termes anuals els preus del grup habitatge (4,3%), bàsicament per l'encariment de l'electricitat; i el de les begudes alcohòliques i el tabac (4,9%), sobretot per l'encariment d'aquest darrer producte.

Inflació subjacent

Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que registra l'evolució dels preus sense incloure els aliments i els productes energètics més fluctuants, l'IPC anual es redueix fins el 1,1%, una dècima menys que el març, al conjunt de l'Estat. D'aquesta manera es distancia un punt respecte l'índex general.

Finalment, l'índex dels preus de consum harmonitzat (IPCA) es va situar a l'abril en el 2%, dues dècimes per sobre a la registrada al març.

Per demarcacions

Per demarcacions, els preus augmenten 1,5 punts a la demarcació de Barcelona i fixen una inflació anual del 2,5%, una dècima per sobre respecte la registrada al conjunt de Catalunya. També a les comarques de Girona els preus es van encarir a l'abril un 1,5 punts, en aquest cas però la inflació anual se situa en el 2%, quatre dècimes menys que al conjunt de Catalunya i l'índex d'IPC anual més baix registrat per demarcacions.

A Lleida, els preus registren a l'abril un increment mensual d'1,4 punts i situen l'IPC anual en el 2,5%, una dècima per sobre la mitjana catalana igual com registra la demarcació de Barcelona. Finalment, els preus augmenten 1,3 punts a les comarques de Tarragona i fixen un IPC anual del 2,3%, una dècima per sota la mitjana catalana.

stats