Societat 11/12/2012

Identificades dues proteïnes que bloquegen la metàstasi en un tipus de càncer infantil

Els rabdomiosarcomes suposen un 8% de tots els càncers de nens i nenes

Acn
2 min
Cèl·lules de rabdomiosarcoma en cultiu tenyides amb un anticòs contra la alfa9-Integrina / ACN

BarcelonaFa un any i mig, el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) va identificar la implicació d'una via de senyalització, la via Notch, en la metàstasi dels rabdomiosarcomes, un tipus de càncer infantil. Ara, el mateix grup de recerca ha identificat dues proteïnes implicades en el procés de metàstasi d'aquest tipus de tumors, que suposa un 8% de tots els càncers de nens i nenes. Són dues proteïnes que estan relacionades amb l'adhesió de les cèl·lules tumorals, la velocitat a què es poden moure i la seva capacitat invasora o de germinar en altres òrgans. Així, es poden considerar dues noves ''dianes terapèutiques'' que podrien alentir o bloquejar el procés de metàstasi.

El nou estudi identifica dues proteïnes, la integrina-a2 i la N-cadherina, que estan implicades en el procés de metàstasi en el rabdomiosarcoma, un tipus de càncer infantil. És un pas més del grup de recerca de la Vall d'Hebron en el coneixement de la Via Notch, que té un paper clau en la proliferació cel·lular, el creixement i la diferenciació de les cèl·lules de rabdomiosarcoma, i també en controla la capacitat migratòria i de formació de metàstasis i, per tant, l'agressivitat que les caracteritza.

Segons un dels investigadors del projecte, Josep Roma, les dues proteïnes poden estar relacionades amb l'adhesió de les cèl·lules tumorals, la velocitat a què es poden moure i la seva capacitat invasora o de germinar en altres òrgans. Inhibir aquestes proteïnes podria alentir o bloquejar aquest procés de metàstasi, i per això Roma considera que són ''dues noves dianes terapèutiques''.

L'estudi s'ha dut a terme amb anticossos monoclonals que bloquegen l'acció d'aquestes proteïnes, i aquest fet s'ha traduït en una disminució de la capacitat invasiva de les cèl·lules tumorals 'in vitro'. Per això, un cop validats els resultats amb els estudis necessaris, la seva aplicació es podria posar en marxa relativament aviat.

El càncer infantil afecta uns 900 infants cada any a l'estat espanyol, i un 8%, entre 80 i 90, són rabdomiosarcoma. Són tumors malignes que poden aparèixer en gran varietat de localitzacions i segons la seva localització poden ser més o menys agressius amb més capacitat invasora o menys. En els casos més favorables, pot haver-hi una taxa de curació d'un 80-90%. Però si la malaltia es troba en fase avançada, o hi ha metàstasi, el pronòstic és molt més desfavorable i la taxa pot ser d'un 65%.

L'estudi s'ha pogut dur a terme gràcies a un ajut de 'La Marató de TV3' i s'ha publicat al British Journal of Cancer (BJC).

stats