Societat 25/03/2015

Es confirma la nacionalitat espanyola de 51 passatgers del vol accidentat als Alps

La Moncloa insisteix que les dades són "provisionals". La xifra es contradiu amb l'anunciada per Germanwings des de Colònia: 35 ciutadans espanyols entre les víctimes

Ara
4 min
La reunió del gabinet de crisi a la Moncloa aquest matí de dimecres. MONCLOA

MadridLa Moncloa ha elevat fins a 51 el nombre de víctimes de nacionalitat espanyola que viatjaven en l'avió que es va estavellar dimarts als Alps. Fonts d'Interior han elevat la xifra de 49 a 51 després d'identificar dos passatgers més gràcies a la informació que han aportat els familiars al dispositiu policial especial instal·lat a l'aeroport del Prat, integrat per Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, i que ha recollit nom, cognom, DNI i persona de contacte de les víctimes.

En roda de premsa i després de la reunió del gabinet de crisi a la Moncloa, el secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, havia anunciat aquest matí que tenien confirmats 49 noms. Caut, Martínez ha insistit que aquestes dades encara són "provisionals", perquè cal contrastar-les amb la informació que reculli la policia a l'aeroport de Düsseldorf. En total, a l'aeroport del Prat s'han identificat fins a 63 passatgers. Segons va confirmar dimarts a la nit l'ACN, almenys 30 són catalans.

Xifres contradictòries

Segons fonts de la investigació consultades per Efe, a part dels 51 ciutadans espanyols, hi hauria també 55 alemanys i 14 nacionalitats més. El govern francès, en canvi, parla de víctimes d'almenys tretze nacionalitats diferents.

A la contradicció d'aquestes xifres s'hi sumen les dades de Germanwings. En una roda de premsa des de Colònia, la companyia ha confirmat fins a 35 ciutadans espanyols entre les víctimes, si bé ha dit que encara els quedava per determinar la nacionalitat de desenes de passatgers. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va confirmar dimarts, una hora després de donar-se a conèixer l'accident, que hi havia "45 cognoms espanyols" a la llista de passatgers de l'avió GWI9525 procedent de Barcelona i que anava en direcció a Düsseldorf quan es va estavellar als Alps francesos.

Martínez ha assenyalat que el procés d'identificació de les víctimes "està bastant avançat", així com també la recollida de mostres d'ADN. Els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan fent servir una "fitxa homogènia" perquè un cop es comenci la recuperació dels cossos ràpidament es puguin identificar.

La Moncloa "condemna" els missatges ofensius a les xarxes socials

Al seu torn, el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ha condemnat els missatges ofensius a les xarxes socials contra els catalans que viatjaven a l'avió "de la forma més rotunda". En aquest sentit, i tal com havia avançat el ministeri de l'Interior, ha anunciat que s'han iniciat "les corresponents investigacions" per veure si es tracta de delictes d'odi, tipificats al Codi Penal. Ayllón ha lamentat que no sigui la primera vegada que es troben amb aquestes situacions, però ha dit que és competència dels investigadors i de la Fiscalia, i en última instància del jutge, determinar si s'han comès delictes d'odi.

A l'espera que s'habiliti un punt d'atenció a les víctimes als Alps

Sobre les recomanacions que alguns psicòlegs han fet perquè els familiars de les víctimes no es desplacin fins als llocs dels fets, a Barcelonette o Seyne-les-Alps, els portaveus del govern espanyol han insistit que és bàsicament perquè s'espera que les autoritats franceses determinin un punt d'atenció a les víctimes. Un cop tinguin l'aval de París, la Moncloa ha insistit que "posaran tots els mitjans necessaris perquè els familiars s'hi puguin desplaçar acompanyats de psicòlegs". Tot i això, aquesta informació contrasta amb la que aporta Sònia Sànchez, l'enviada especial de l'ARA a Seyne-les-Alps, on ja està tot a punt per rebre els familiars de les víctimes de l'accident de Germanwings.

Reforç consolar i d'atenció psicològica

El govern espanyol ha reforçat el consolat de Marsella amb personal de Montpeller i Perpinyà, i també té a punt un equip de policia científica integrat per tres membres de la Policia Nacional i tres de la Guàrdia Civil per identificar els cossos de les víctimes un cop es comencin a recuperar –els serveis de rescat ja han avançat que aquest dimecres no serà possible i que prioritzen localitzar la segona caixa negra de l'avió–. L'Estat també ha enviat un equip d'11 psicòlegs a petició de les autoritats franceses: cinc es quedaran a Marsella i sis es desplaçaran fins a Seyne-les-Alps per atendre els familiars de les víctimes.

Visita de Mas, Rajoy, Hollande i Merkel

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja són a Seyne-les-Alps, després de volar amb un avió de les forces aèries espanyoles des de la base de Torrejón de Ardoz (Madrid) i que ha fet escala a Barcelona per recollir Mas. Han visitat la zona amb el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Rajoy tornarà aquest dimecres mateix a la Moncloa i presidirà el gabinet de crisi de dijous, previst per a les 9 del matí, si no hi ha cap canvi d'última hora.

stats