19/01/2011

Imprès o a la pantalla?

2 min

D'aquí quatre dies tots llegirem llibres digitals. Però ara com ara encara triomfa l'opinió que, en contrast amb la fredor de la pantalla i la tinta electrònica, el llibre imprès és un objecte agradable, un gran invent que no cal endollar, un disseny perfecte a partir d'aquesta gran idea que és la pàgina, amb la seva aparença d'objecte en dues dimensions.

Aquest romanticisme que ens fa estimar l'objecte per les seves qualitats tàctils, el pes, l'olor, o per la bellesa d'una tipografia, és una simple defensa al canvi. En realitat els llibres ben escrits, ben corregits, ben impresos i ben enquadernats són cada cop més escassos. És fantàstic tenir a les mans una còpia del segle XIV de la Crònica de Jaume I , o la primera edició del Tirant , o una Bíblia de Gutenberg, o els poemes de Petrarca impresos pel renaixentista Aldo Manuzio. I no cal anar tan lluny: és un bon objecte qualsevol dels llibres de tapes blanques de Gallimard o Les Éditions du Seuil o, a Catalunya, els de l'antiga col·lecció de poesia d' Els llibres de l'escorpí , d'Edicions 62, o tots els de la Bernat Metge , o els que ara mateix edita Jaume Vallcorba a Quaderns Crema o Acantilado. Però la gran majoria dels llibres que es venen no tenen, des del punt de vista del disseny i la qualitat material, cap gràcia. Els llibres de butxaca d'assaig i de narrativa d'Alianza Editorial, que devoràvem els de la meva generació, no podien ser més lletjos, amb unes portades tan famoses i celebrades com, per mi, espantoses, i amb les seves pàgines de marge mínim i lletra petita i atapeïda. Això sí: eren, i segueixen sent, útils. Tots hi hem llegit textos fonamentals. Però com a objectes, són perfectament substituïbles digitalment.

Fem un cop d'ull a les novetats d'una llibreria. Hi veurem un panorama esgotador de portades plantejades com anuncis o com cartells de cinema, que no semblen competir només per fer-se veure, sinó per guanyar un premi a la horterada més gran, tant se val si es tracta de l'última de Julia Navarro o d'Umberto Eco (una portada espantosa per a una tripa acurada).

¿Aquests són els llibres que hem d'enyorar? Crec que faríem millor dedicant els esforços a aconseguir que el llibre electrònic tingui moltes de les qualitats del llibre imprès, i que l'edició digital sigui tan acurada com els llibres dels bons editors.

stats