Societat 23/06/2011

Interferències en la comunicació: estem escoltant bé?

M.b.
2 min

Barcelona.Vivim en el conegut com a "gran silenci", almenys aparentment. La paradoxa de la grandària de l'univers i la falta de proves que no estem sols continua sent un maldecap per a molts científics, i sembla que els diners i esforços dedicats a trobar-hi resposta han fracassat. O no hi ha vida intel·ligent a les estrelles del nostre voltant, o no està interessada a comunicar-se amb nosaltres, o ho fa de manera que no l'entenem o no la sabem captar. Les possibilitats són, com l'univers, infinites.

Suposant que hi hagi vida, un dels problemes per detectar-la és que els senyals de la Terra poden fer interferències, i per això el SETI utilitza una tècnica amb què, mitjançant dos telescopis, es discriminen les interferències terrestres i s'estudia si qualsevol senyal sospitós ve de l'espai o no. I és que els nostres senyals també fan soroll; fins i tot, alguns poden traspassar l'atmosfera i viatjar per l'espai, tot i que es tornen molt difusos i difícils de captar. De fet, els primers senyals de televisió o de ràdio de freqüència modulada ja han arribat a planetes propers.

Segons alguns científics, el fet que els humans fa molt poc que utilitzem la tecnologia d'ones -poc més d'un segle, comparat amb l'edat de la Terra, de més de 4.000 milions d'anys- fa molt poc probable que altres civilitzacions tinguin tecnologia semblant. A més, les ones de ràdio estan canviant, en passar d'ones analògiques a polsos digitals, molt més difícils de detectar. Pot ser, doncs, que els científics també busquin sentir les ones errònies. Segons algunes teories, és del tot improbable que cap altre planeta habitat utilitzi la mateixa tecnologia que nosaltres al mateix temps, o en un temps prou proper perquè hi puguem contactar.

Hi ha, esclar, una altra resposta possible: no hi ha vida. La hipòtesi de la Terra Rara diu que el disseny i la infraestructura del nostre planeta són fruit de tal quantitat de coincidències i circumstàncies que han de passar alhora que la vida és única i pràcticament impossible.

stats