TRIBUNALS
Societat 20/05/2012

Declarats culpables els acusats del crim de Santaló

El jurat popular considera provat que l'empleat de Félix Martínez Touriño va encarregar el seu assassinat. També declara culpables tres implicats més i només la germana de l'inductor és absolta.

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONADesprés de tres setmanes de judici i de cinc dies deliberant, el jurat popular va declarar ahir culpables quatre dels cinc acusats per l'assassinat del director del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), Félix Martínez Touriño, el febrer del 2009. Així, queda resolt un dels crims més mediàtics dels últims anys, que va començar per una disputa laboral. Els processats s'enfronten ara a penes de fins a 25 anys de presó, que la jutge determinarà en les pròximes setmanes.

A sang freda

Touriño va morir assassinat a sang freda d'un tret al clatell a plena llum del dia, quan sortia de casa seva, al carrer Santaló de Barcelona. Manuel Moreno, cap del departament d'audiovisuals del CCIB, va encarregar-ne l'assassinat perquè estava a punt de ser acomiadat. A partir de les proves i els testimonis que han anat passant per l'Audiència de Barcelona durant aquestes últimes setmanes, el jurat popular -format per nou ciutadans- va considerar provat que Moreno va encarregar l'assassinat del seu cap, per la qual cosa va demanar ajuda al seu cunyat, Sahid Sánchez. Tot i que Moreno va mantenir durant la declaració que ell només volia "donar un ensurt" a Touriño, el jurat creu que va encarregar-ne l'assassinat.

Un pla per assassinar el seu cap

Manuel Moreno i el seu cunyat van dur a terme un pla macabre. Sahid Sánchez va aprofitar que la víctima venia un cotxe per fer-se passar per comprador i apropar-se a ell, veure per on es movia i quins eren els seus costums. El crim, però, el va executar un altre dels acusats, el sicari Jorge Andrés Madrid.

El jurat va considerar provat que Madrid va acceptar l'encàrrec de matar Touriño, a qui no coneixia, a canvi de 12.000 euros, que es va repartir amb el quart acusat, que el va ajudar a escapar.

Per dur a terme el pla, Jorge Andrés Madrid va aconseguir una pistola -el jurat no va saber determinar qui l'hi havia entregat- i els altres dos acusats li van donar la informació necessària per identificar la víctima. Durant dos dies va seguir Touriño i, finalment, el matí del 9 de febrer, després de fer guàrdia davant de casa seva, el va seguir i li va disparar un tret per darrere, sense que la víctima pogués fer res per defensar-se. Tot seguit va fugir cap a Madrid amb un cotxe conduït pel seu còmplice, Yader Jair Castro, a qui el jurat també va considerar ahir culpable de l'assassinat.

L'única persona absolta va ser la germana de Moreno i dona de Sahid Sánchez, Pilar Moreno. El jurat popular va considerar que no coneixia els plans de la seva parella i del seu germà i que no els va ajudar.

Ara la jutge haurà de dictar sentència per fixar la pena de presó dels quatre acusats, que respondran per un delicte d'assassinat en diferents graus.

stats