Societat
Societat 08/10/2011

Investigadors catalans creen la primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi

El tractament, amb una durada de 30 dies, evitaria el desenvolupament de la malaltia

Efe
2 min

BarcelonaUn grup de científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica Germans Trias i Pujol de Badalona ha creat una vacuna amb capacitat per eradicar la infecció tuberculosa amb un tractament de només 30 dies, evitant el desenvolupament de la malaltia.

El bacil de la tuberculosi -el Mycobacterium tuberculosi-, genera una malaltia que en la dècada de 1970 es va donar gairebé per eradicada però que actualment és la segona més mortífera del món després de la Sida.

La infecció afecta un terç de la població mundial (més de 2.500 milions de persones) arreu del mon de manera latent, encara que sols un 10% desenvolupen la tuberculosi.

La vacuna RUTI, desenvolupada en els laboratoris de l'empresa Archivel Farma, té la capacitat d'eliminar aquests bacils "dorments" de la tuberculosi i evitar, així, el desenvolupament de la malaltia amb un tractament d'un mes de durada.

El fàrmac que s'utilitza actualment per combatre aquesta malaltia només eradica els bacils actius però, per atacar els "dorments", ha de subministrar-se durant un llarg període d'entre 6 i 9 mesos, durant el quals molts pacients abandonen el tractament.

Amb aquest avanç mèdic se subministrarà el mateix antibiòtic que en el tractament actual, la isoniazida, però només durant 30 dies i, al final d'aquest període, s'inocularà una dosi de 25 micrograms de la vacuna RUTI.

El doctor Pere Joan Cardona, cap d'investigació del centre científic, considera que aquest producte "serà un instrument molt important per eradicar la tuberculosi", i subratlla que "reduint el temps del tractament, estem fent un pas de gegant".

La vacuna RUTI, produïda a partir de fragments molt petits i detoxificats del bacteri Mycobacterium tuberculosi, acaba de superar la segona fase clínica en la qual s'ha tractat amb èxit 96 malalts sud-africans infectats, la meitat d'ells també afectats amb el VIH, fet que implica que el seu sistema immunològic sigui menys resistent davant el desenvolupament d'aquesta malaltia.

L'any que ve començarà la tercera i última fase en un assaig a Sud-àfrica amb 1.300 individus infectats amb el VIH i amb tuberculosi latent.

Si, com està previst, se supera aquesta última prova, la primera vacuna contra la tuberculosi podria arribar al mercat entre 2015 o 2016.

Més de 40 anys després que la tuberculosi es donés per eradicada entre la comunitat científica, la vacuna RUTI, desenvolupada en un petit centre científic de Badalona i amb un pressupost molt reduït, podria acabar definitivament amb aquesta malaltia que anualment mata gairebé 2 milions de persones.

stats