Societat 21/12/2011

Investigadors documenten un nou gènere de primats d'11 milions d'anys

Es diu Barberapithecus huerzeleri i l'han identificat gràcies a restes fòssils recollides per l'investigador Miquel de Crusafont i Juana María Golpe-Posse en un jaciment de Castell de Barberà

Efe
2 min

BarcelonaInvestigadors de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) han publicat un estudi en el qual recullen la descripció d'un nou gènere de primats, Barberapithecus huerzeleri, a partir de restes fòssils d'un jaciment de Castell de Barberà, segons informa l'Institut a la seva pàgina web.

Els investigadors David M. Alba i Salvador Moyà signen l'article, publicat a la revista American Journal of Physical Anthropology, sobre el nou gènere de primats, un pliopitècid del miocè, de fa uns 11 milions d'anys. El Barberapithecus huerzeleri rep el nom en reconeixement de la localitat on s'ha trobat, a Catalunya, i del paleontòleg suís Johannes Hürzeler, conegut per les seves contribucions a la paleoprimatologia.

L'ICP indica que l'estudi es basa en restes dentals, recuperades fa anys, que inclouen 15 dents d'una femella, i assenyala que el descobriment de restes de pliopitècid a Castell de Barberà es remunta als anys 70 del segle passat. L'investigador Miquel Crusafont, juntament amb la paleontòloga Juana María Golpe-Posse, van descriure llavors preliminarment aquestes restes, juntament amb una dent aïllada del jaciment pròxim de Can Feliu a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).

Tots dos, indica l'institut, van identificar les restes com a pliopitècides i van suggerir que es tractava d'una nova forma, però el seu treball mai no va arribar a publicar-se. Més endavant, els investigadors Moyà i Alba van tornar a l'estudi d'aquest material i ara han presentat la seva feina. L'ICP precisa que s'han trobat restes de pliopitècid en diversos jaciments catalans de la conca del Vallès-Penedès.

Afegeix que, en un altre article publicat per investigadors de l'ICP en el mateix número de l'American Journal of Physical Anthropology, es recull la troballa d'una dent que representa la resta fòssil més antiga d'aquest grup de primats a la península Ibèrica, amb una antiguitat de 12 milions d'anys i que ha estat trobada a l'abocador de Can Mata, un altre jaciment de la mateixa zona.

A més d'algunes restes aïllades de diversos jaciments, que no han pogut atribuir-se a cap gènere en particular, els pliopitècids representats a Catalunya inclouen també Pliopithecus canmatensis, amb una antiguitat lleugerament anterior a 11,5 milions d'anys; i Egarapithecus narcisoi, amb una edat més pròxima als 9 milions d'anys, subratlla l'ICP.

Les dues espècies han estat descrites en els últims deu anys pels investigadors de l'ICP que ara han definit el nou gènere Barberapithecus.

stats