Societat 29/04/2011

Investiguen la mort d'un miler de gripaus a Barcelona

Els gripaus podrien haver estat enverinats a una de les basses properes al Teatre Grec, a Montjuïc. Mossos d'Esquadra i Agents Rurals investiguen el cas

Acn
1 min
Un exemplar de tòtil

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals investiguen la mort de prop d'un miler de capgrossos de tòtil, una espècie protegida de gripau, que vivien en una bassa prop del Teatre Grec de Barcelona, a Montjuïc. Els tòtils van aparèixer morts, probablement enverinats, el passat 21 d'abril, i els investigadors sospiten que algú hauria posat alguna substància a l'aigua de la bassa per evitar el raucar dels gripaus a la nit, que podien molestar els espectadors del teatre durant el Festival Grec de l'estiu o els clients d'alguns restaurants propers, segons han explicat fonts properes al cas.

Aquests gripaus estaven censats pel departament de Biologia de la Universitat de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament, que els va xifrar en 995. El juny de l'any passat ja van aparèixer morts molts exemplars i tot i que els biòlegs de la UB ho van denunciar als Mossos, aquests no en van descobrir l'autor. Ara han obert diligències i s'han enviat mostres dels capgrossos i de l'aigua a l'Institut Nacional de Toxicologia perquè els analitzi i determini les causes exactes de la mort, que podria suposar un delicte contra fauna protegida.

El tòtil ('Alytes obstetricans') és un gripau d'uns cinc centímetres de llarg. El mascle, més petit que la femella, porta fins a 100 ous amb les potes del darrere i sobre l'esquena fins que els deixa anar en una bassa. Allà creixen els capgrossos. La pell és de tons verds i grisos clars, amb taques més petites, i desprèn una olor semblant a l'all. És actiu sobretot de nit, quan se sent el seu cant agut i intermitent, i menja principalment insectes. Està distribuït per gairebé tot Catalunya i bona part de la península i l'Europa occidental.

stats