Societat 25/08/2011

Jaume Torramadé: "Els immigrants treballen als pobles del voltant i fan l'activitat religiosa a Salt"

L'alcalde de Salt defensa que cal posar límits i remarca que s'han suspès les llicències per a centres de culte per analitzar la normativa

Redacció
2 min

BarcelonaA Salt no se senten els crits dels imams que criden a l'oració, i això no passarà mentre Jaume Torramadé (CiU) en sigui alcalde. Ho ha assegurat ell mateix en una entrevista a RAC1 aquest dijous al matí, i ha estat una manera d'expressar la seva idea que cal posar límits a l'exercici de les tradicions dels nouvinguts si es vol intentar la integració i la convivència. Segons explica, els immigrants treballen als pobles del voltant i fan la vida i l'activitat religiosa a Salt.

Per Torramadé, que torna a governar a Salt des del juny, calen altres límits. Per això aquest dimarts a la nit el ple va aprovar "la suspensió temporal, per un màxim d'un any, de les llicències dels centres de culte" al polígon Torre Mirona. "En un moment de crisi, quan els ajuntaments s'han de preocupar de crear llocs de treball, el millor per a un polígon industrial és anar-hi posant centres de culte?", ha preguntat l'alcalde. Segons ell, el problema de la normativa és que no estableix "cap límit" al nombre de centres religiosos que s'hi poden construir. "Tenim sobre la taula dues peticions, l'una, d'una mesquita, i l'altra, d'un centre evangelista que ni tan sols és de Salt, i volem decidir què hem de fer sense aquesta pressió", ha argumentat.

A Salt ja hi ha sis mesquites i un centre evangelista, i segons Torramadé s'hi concentra bona part de l'activitat religiosa de l'àrea de Girona. "A Salt no hi ha feina, el polígon és molt petit, i no podem fer habitatge social perquè no marxin les parelles amb fills, i a les escoles hi ha un 60% d'immigrants. Els pobles del voltant ja s'encarreguen de fer que els immigrants hi vagin només a treballar-hi vuit hores i la resta ho fan a Salt", es queixa l'alcalde.

Abans de marxar del país, passen per Salt

Segons ell, la gran concentració de pisos barats que hi ha al municipi, arran de la construcció dels anys 70, ha convertit la població en un pol d'atracció d'immigrants en situació precària. "Amb la crisi, abans de marxar del país, com que aquí hi tenen garantits molts drets, encara fan un últim pas, que és anar al pis d'un amic, i aquest pis sol caure a Salt", s'ha queixat.

Amb tots aquests arguments, Torramadé defensa que la seva població té una "situació excepcional" i que hi calen "actuacions singulars". "El que demano a Salt no ho demanaria a cap altre municipi", al·lega en una crida a fer una redistribució de serveis que trenqui la dinàmica de gueto que s'ha generat. Com a president de la Diputació, ja ha decidit que intentarà que al programa d'ajuda als municipis de l'any que ve s'hi introdueixi l'índex d'immigració com a factor que cal tenir en compte per atorgar les subvencions anuals, un criteri que actualment no es fa servir.

No vol saber res de PxC

Torramadé també ha volgut desmarcar-se totalment de l'actitud de Plataforma per Catalunya. "He llegit en alguns mitjans que hem suspès les llicències dels centres de culte per pressió de PxC, i PxC, igual que el PSC, han votat en contra de la decisió", ha dit. També ha criticat la manifestació contra noves mesquites que vol fer el partit de Josep Anglada aquest dissabte. "Aquesta manifestació, que afortunadament Interior no ha autoritzat, el que vol és muntar un xou en un municipi on només hi falta això", ha lamentat.

stats