Societat 13/04/2012

Fre a la llei de la dependència

El conseller Cleries obre la porta a alentir l'admissió de nous beneficiaris arran de l'última retallada pressupostària de l'Estat

Ara
2 min
El finançament de la llei de la dependència fa temps que és motiu de disputa. El govern espanyol no compleix l'obligació d'aportar la meitat de la despesa pública.

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, obre la porta a frenar l'aplicació de la llei de la dependència com a conseqüència de l'última retallada pressupostària de l'Estat. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', Cleries ha reconegut que "potser hi ha alguna dependència, les més moderades, que hauran d'entrar més a poc a poc en el sistema, però això ho farem una vegada estigui acordat i definit amb l'Estat".

Cleries ha detallat que els afectats serien els dependents que poden ser atesos a casa, mentre que les persones "en situació de necessitat que no poden ser ateses a casa i els hem de donar un servei" tindrien prioritat. "Aquestes posem-les per davant i els donem el servei", ha remarcat el conseller. Els canvis no afectarien els dependents actuals sinó només als nous beneficiaris.

Greuge acumulat i "asfíxia"

El finançament de la llei de la dependència per part de l'Estat ha estat motiu de polèmica des de la posada en marxa de la llei. Segons la Generalitat, el govern espanyol mai ha cobert la meitat del finançament públic, tal com està establert. L'any passat, per exemple, la Generalitat va aportar el 70,5% dels diners, l'Estat el 20% i el copagament dels usuaris el 9,5% restant.

En els pressupostos d'enguany, l'executiu de Rajoy ha anat un pas més enllà en suprimir la partida fixa per a cada comunitat, cosa que implica que la Generalitat deixarà de rebre 48 milions d'euros. El conseller Cleries ha definit la situació com una "asfíxia econòmica". Altres partides per a la dependència han augmentat respecte l'any passat i, en total, la retallada ha estat de 91 milions per a totes les comunitats.

Més de 145.000 beneficiaris

El departament de Benestar i Família ha anunciat aquest divendres les dades de la llei de la dependència amb data 31 de març, moment en què hi havia 145.869 beneficiaris de la llei. Això suposa un increment de més de 5.000 persones des del desembre passat. Les noves incorporacions durant aquest període de tres mesos, però, han estat 11.123.

En l'entrevista a Catalunya Ràdio, Cleries també ha vinculat els problemes de finançament de la llei de la dependència amb la necessitat d'aconseguir el pacte fiscal. "Euskadi i Navarra poden aplicar la llei de la dependència a tot ritme encara que no els arribin diners de Madrid, i nosaltres no", ha lamentat. Per al conseller, aquestes dues comunitats "no tenen tans problemes econòmics com té Catalunya".

stats