Societat 03/04/2013

Josep Lluís Trapero, nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra

L'excap d'antiavalots Sergi Pla, que va dimitir per la polèmica lesió d'Ester Quintana, serà el nou responsable de la regió policial Central

Efe
2 min
Josep Lluís Trapero, amb el director general de Policia, Manel Prat, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha nomenat avui nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, fins ara al capdavant de la comissaria general d'investigació criminal, en substitució de Josep Milán.

Segons ha informat el departament d'Interior en un comunicat, el fins fa poc responsable de la unitat antiavalots, el comissari Sergi Pla, que va dimitir arran de la polèmica per les versions contradictòries de la conselleria davant les lesions sofertes per Ester Quintana durant la vaga del 14-N, ha estat nomenat nou responsable de la regió policial Central.

Pla substituirà en el càrrec el comissari Joan Francesc Martínez Roma, que passa a ser nou cap de la sala central de Comandament.

Al capdavant dels antiavalots seguirà l'intendent Dani Pérez, sota la supervisió del comissari responsable de la comissaria superior de coordinació central, Ferran López.

Segons Interior, aquesta reordenació –encara falta per decidir el nou destí de Josep Milán– pretén donar un "impuls renovat" a la policia catalana, una vegada aconseguit i consolidat el desplegament territorial dels Mossos d'Esquadra a Catalunya.

Josep Milán ha ocupat la màxima responsabilitat operativa al capdavant dels Mossos d'Esquadra durant els últims cinc anys i mig, i el desembre de 2011 va ser nomenat per l'aleshores conseller Felip Puig com a "comissari en cap", un càrrec que no existia llavors en la policia catalana.

Amb la reordenació acordada avui per Espadaler, la cúpula dels Mossos d'Esquadra manté l'estructura vigent dissenyada per Puig, amb un comissari en cap, en aquest cas Josep Lluís Trapero, escudat per dos comissaris que en la pràctica actuen de número dos: David Piqué, al capdavant de la comissaria general de coordinació territorial, i Ferran López, al capdavant de la comissaria general de coordinació central.

Josep Lluís Trapero, que porta 23 anys en els Mossos d'Esquadra, va ser encimbellat en la remodelació de la cúpula de la policia catalana que Puig va emprendre el 2011 com a màxim responsable d'investigació criminal, després d'una trajectòria en la qual ha rebut diverses condecoracions.

Trapero va ingressar a l'Escola de Policia de Catalunya el 1989, es va estrenar com a agent el 1990 i va ser als seus inicis agent de l'Àrea Bàsica Policial de Girona i de Viella, on es va ocupar de l'Oficina de Denúncies.

També va ocupar el càrrec de caporal al centre penitenciari de Quatre Camins, i posteriorment va ser traslladat a la regió policial de Girona, on es va encarregar del grup d'investigació a Blanes i a Figueres.

Després del seu pas per Girona, va seguir la seva trajectòria en matèria d'investigació a la regió metropolitana nord, en la comissaria general territorial de Barcelona i a la regió policial Metropolitana de Barcelona.

Posteriorment, el 2008 va ser designat cap de divisió d'investigació criminal, fins que un any després va ser nomenat subcap de la comissaria general d'investigació criminal, on va estar fins que Puig el va encimbellar com a responsable màxim el desembre de 2011.

Entre les seves especialitzacions figuren cursos en criminalitat informàtica, blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

stats