RETALLADES A LES PRESONS
Societat 04/07/2012

Justícia retira el berenar als presos

Laura Díaz-roig
2 min
Les retallades del Govern provocaran que els interns de les presons catalanes deixin de rebre el berenar.

BARCELONA.Des d'ahir els interns de les presons catalanes no tenen berenar -a excepció dels presos dels centres de joves- i tampoc hi haurà àpats extraordinaris els dies de Nadal i Cap d'Any. Es tracta d'una mesura d'estalvi impulsada pel departament de Justícia, que, a través d'una circular interna enviada als responsables dels diferents centres penitenciaris de Catalunya, va justificar la mesura per ajustar el pressupost al context de crisi.

La conselleria va informar aquest dimarts en un comunicat que s'han renegociat els contractes amb les empreses que subministren el servei de càtering, però va destacar que la rebaixa del cost no afecta la qualitat i la quantitat dels "àpats bàsics" dels interns (esmorzars, dinars i sopars). A més, s'ha ajustat al 2% la reserva d'àpats per reduir al mínim el menjar que finalment no es consumeix. "Les negociacions no han estat ni fàcils ni ràpides", explica el director de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, en la circular.

Menú de funcionaris més car

Aquesta missiva també anuncia que el preu del menú dels funcionaris es duplica i passa a costar 6 euros (abans costava 3,19 per treballador). "El departament de Justícia no podia seguir subvencionant en la quantitat que fins ara ho ha estat fent els menús del seu personal", comenta Parés. La conselleria justifica que la mesura va en la línia presa per tots els departaments. També es redueixen els horaris de les cafeteries dels centres penitenciaris perquè, segons la Generalitat, fins ara eren "massa prolongats". Totes aquestes mesures suposaran un estalvi de dos milions d'euros.

Els funcionaris de Justícia han patit nombroses retallades de sou i personal, que, segons ells, els converteixen "en els més mal pagats de tot l'Estat". L'última retallada pressupostària del departament va suposar la desaparició d'una part important dels programes de reinserció penitenciària que duien a terme entitats socials. Aquesta tisorada va posar fi a la feina d'unes 94 associacions que treballaven al sector de la reinserció, que aconsegueix una reducció del 12% de la reincidència delictiva.

stats