Societat 17/02/2015

Un jutge estima quatre demandes contra Uralita i en rebutja una de 17 veïns de Cerdanyola

Obliga l'empresa a indemnitzar familiars de quatre dones que van morir "per patologies relacionades amb l'amiant" després d'inhalar la pols quan rentaven la roba de la feina dels seus marits

Efe
2 min

Cerdanyola del VallèsUn jutjat de Madrid ha condemnat Uralita a indemnitzar familiars de quatre dones casades amb treballadors de la seva planta de Cerdanyola del Vallès entre 1971 i 1977 i que van quedar afectades per l'amiant, i ha desestimat la demanda de 17 veïns d'aquesta localitat.

La sentència, que es pot recórrer, obliga l'empresa a pagar una indemnització de 704.088,39 euros als familiars d'aquestes quatre dones, que van morir "per patologies relacionades amb l'amiant". Aquestes dones haurien inhalat la pols d'amiant en rentar la roba de la feina dels seus marits als seus domicilis particulars.

Uralita ja ha anunciat que recorrerà la decisió perquè, fins al 1982, "no existia cap normativa sobre el rentat de roba", segons assegura en un comunicat.

Tanmateix, la sentència no reconeix el dret de 17 veïns de la localitat que també van denunciar l'empresa pels efectes que la seva activitat tenia als municipis de Cerdanyola i Ripollet, i que reclamaven fins a 5,7 milions d'euros. Uralita va operar entre 1907 i 1997 a l'actual barri de la Farigola de Cerdanyola del Vallès, des d'on hauria emès pols d'amiant, altament tòxic.

El material es va fer molt popular, sobretot en aquesta zona del Vallès, on s'utilitzava per a diferents ocupacions com tapar forats als carrers i evitar que sortissin males herbes als jardins. El seu ús es va estendre i amb el pas del temps moltes persones van desenvolupar malalties vinculades amb les vies respiratòries, fet que es va relacionar directament amb l'activitat de l'empresa al Vallès.

Uralita ha reiterat que la companyia va respectar la legislació específica i assegura que "va ser pionera en l'adopció de diverses mesures de prevenció que va posar en marxa el 1977, és a dir, cinc anys abans que entrés en vigor la normativa espanyola de 1982" i sis anys abans de les primeres recomanacions de l'OIT i de la CEE.

stats