Societat 08/06/2012

L'Ajuntament de Barcelona redissenya les polítiques d'ocupació sense comptar amb subvencions

Dóna més autonomia a l'agència Barcelona Activa per no dependre d'Estat i Generalitat, però les fonts d'ingressos previstes per al 2013 arriben fins als 24,7 milions, mentre que al 2011 van ser de 42

Acn
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha presentat la nova organització de l'àrea d'Economia, Empresa i Ocupació, que fixa Barcelona Activa com a principal instrument per al desenvolupament de les polítiques de serveis a l'empresa. Aquestes competències se sumen a les que té en matèria de polítiques d'ocupació. La responsable de l'àrea, Sònia Recasens, ha argumentat que el nou govern municipal vol posar el focus en l'empresa, que considera responsable de generar llocs de treball i riquesa. Recasens ha anunciat un nou model de Barcelona Activa que la independitza de les subvencions en polítiques d'ocupació que provenen de l'Estat i la Generalitat i la dota de més autonomia per dissenyar els seus propis programes.

La incertesa sobre la dotació dels fons d'ocupació provinents de l'administració de l'Estat i de la catalana han obligat l'Ajuntament de Barcelona a moure fitxa. El govern municipal ha reorganitzat l'agència Barcelona Activa amb la intenció de dotar-la d'una major autonomia respecte a les estratègies en matèria de polítiques actives d'ocupació que arriben d'administracions superiors i tractar de que respongui més als objectius propis del consistori.

La tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de la capital catalana, Sònia Recasens, ha explicat que el govern municipal entén que el model existent fins ara era totalment depenent i estava condicionat a les subvencions que arribaven de l'Estat i la Generalitat. Ara, en canvi, l'agència funcionarà de manera autònoma amb els recursos que aporti l'Ajuntament –que passaran de 17,8 a 20,8 milions d'euros– i una partida d'altres ingressos.

Amb aquest pressupost, ha aclarit, Barcelona Activa podrà posar en funcionament programes propis i dissenyats responent a l'estratègia del consistori. Tot i això, Recasens ha deixat la porta oberta a aconseguir captar altres recursos provinents de la Generalitat o de l'Estat, però ha deixat clar que intentaran que es destinin a consolidar l'estratègia pròpia. Amb tot, les fonts d'ingressos previstes per al 2013 arriben fins als 24,7 milions, mentre que al 2011 van ser de 42 milions –la majoria corresponents als ingressos per l'execució de programes finalistes.

La reestructuració suposarà la no-renovació de 55 treballadors que tenen contractes per obra i servei i que es dedicaven a implementar programes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Fins a 55 treballadors fixos el lloc de treball dels quals estava vinculat a una subvenció passarien a formar part de l'estructura de la nova Barcelona Activa sense dependre de la subvenció. Uns altres 56 treballadors amb contractes fixos discontinus seguirien amb els mateix caràcter, però cridats de forma temporal d'acord amb les necessitats de l'agència.

Agència dels treballadors i les empreses

Aquesta reestructuració de Barcelona Activa s'encabeix dintre de la reorganització de l'àrea d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament. Segons Recasens, la intenció del procés és "fusionar" el rigor fiscal amb el creixement econòmic. Les estratègies en l'àmbit de la consolidació fiscal i en el del creixement s'alineen, per tant, i Barcelona Activa es converteix en l'instrument prioritari per portar a terme les polítiques d'estímul al creixement. Recasens ha anunciat que el govern municipal convertirà aquesta agència en l'eina per donar serveis a les empreses, a més de mantenir les seves competències en l'àmbit de les polítiques d'ocupació.

La responsable econòmica del consistori de la capital catalana ha assenyalat que el govern municipal considera necessari ajudar a les empreses a desenvolupar-se perquè són aquestes, ha dit, les que generen riquesa i llocs de treball. Així, l'estratègia de foment de creixement se centrarà més a partir d'ara en el suport a aquestes. Segons Recasens, no té sentit, per exemple, que les polítiques d'ocupació es basin en la contractació temporal de persones a les administracions perquè no se soluciona el problema de l'ocupabilitat dels treballadors ni se'ls dóna una oportunitat estable a llarg termini. Tampoc és eficient per a les administracions, ha afegit. Els sectors prioritaris seran l'economia verda, les tecnologies mòbils, el comerç, el turisme, el sector logístic i el sector alimentari.

stats