JUDICIAL
Societat 22/04/2015

L'Ajuntament de Cornellà tanca de forma provisional la discoteca Capitolio per una resolució per excés d'aforament

La clausura, per un període de tres mesos, coincideix amb el judici per l'homicidi d'un menor el juny del 2012

Acn
3 min
La discoteca Capitolio, precintada per la Guàrdia Urbana de Cornellà/ACN

BarcelonaL'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha tancat per un període de tres mesos la discoteca Capitolio, al polígon de Femades, per una resolució pendent des del 2009 per excés d'aforament i després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li hagi donat la raó amb sentència del 13 de febrer. El tancament de la sala s'ha executat després d'un llarg estira-i-arronsa als tribunals. L'Ajuntament va clausurar-la el maig del 2012, però un jutjat en va suspendre l'ordre. Pocs dies després, un menor va morir en una baralla davant la discoteca. El consistori va recórrer la suspensió de la clausura, però la jutgessa la va ratificar. Precisament aquesta setmana es jutja l'homicidi del jove.

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Cornellà han precintat aquest dimarts a les 7 del vespre la discoteca Capitolio en presència del seu propietari. La sala és al polígon de Femades, polèmic des de fa anys, ja que es troba en una zona industrial de Cornellà però molt propera a un barri residencial de l'Hospitalet de Llobregat, i els veïns es queixen de les molèsties que pateixen.

L'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, va signar divendres passat un decret per ordenar el tancament de la sala per haver comès una infracció per excés d'aforament el 2009. El decret, al qual ha tingut accés l'ACN, es va firmar després de la sentència del TSJC del 13 de febrer passat que desestimava el recurs d'apel·lació de la discoteca en contra de la sentència d'un jutjat de Barcelona del gener del 2012. Aleshores, ja s'havia desestimat el recurs d'aquesta sala d'oci en contra de la resolució municipal del 2009.

La protecció dels llocs de feina va motivar l'aixecament de la clausura el 2012

El conflicte entre la discoteca i l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat és llarg i complex. El 18 de maig del 2012, Balmón va decretar-ne el tancament, però el 31 d'aquell mateix mes la titular del jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona va aixecar-ne l'ordre. La magistrada va al·legar que "en situacions de crisi econòmica conjuntural per les quals està passant aquest país no pot permetre's que per una resolució de l'alcaldia es deixin [les persones ocupades a la sala] al carrer sense possibilitat d'accés a un lloc de feina". La patronal d'oci nocturn Fecasarm va aplaudir aquella decisió, que va considerar "pionera", i va congratular-se que la jutgessa tractés un local d'oci com qualsevol altre sector econòmic generador de riquesa.

Ara bé, pocs dies després que es revoqués la clausura del Capitolio, el 17 de juny, un noi de 17 anys va ser assassinat en una baralla davant la discoteca. L'Ajuntament de Cornellà va recórrer la decisió de la jutgessa després de la baralla mortal i, d'altra banda, va ordenar un nou tancament del Capitolio per una inspecció que havia decretat un altre excés d'aforament a la sala. La jutgessa que havia aixecat la clausura de la sala va refermar, el juliol del 2012, la seva decisió en una interlocutòria en què va escriure que "sorprèn" que l'Ajuntament "vinculi el traspàs del menor a la mesura cautelar" de suspendre el tancament per excés d'aforament.

Setmana del judici als dos presumptes responsables de la mort del menor

L'Audiència de Barcelona està jutjant aquesta setmana dos homes presumptes membres de la banda llatina dels Bloods per l'homicidi del jove equatorià, que hauria format part dels Latin Kings. La fiscalia demana 17 anys de presó per a cadascun dels processats per homicidi i pertinença a organització criminal, igual que l'acusació particular i la popular, exercides per la discoteca i la Fecasarm. Les dues acusacions assenyalen que la baralla va tenir lloc fora del local i que la discoteca no hi va tenir res a veure.

La Fecasarm lamenta que la sala es tanqui ara i no durant l'estiu

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha titllat aquest tancament d'"injustícia" i ha lamentat que "comportarà la pèrdua de 24 llocs de treball directes i indirectes". La Fecasarm lamenta també que el consistori no hagi recollit la petició que la patronal li va presentar per escrit el 10 d'abril. La Fecasarm havia demanat que la clausura coincidís amb els tres mesos d'estiu, de l'1 de juny al 31 d'agost, per "perjudicar el mínim possible els treballadors contractats".

La patronal també ha subratllat, a través d'un comunicat, que la sanció de l'Ajuntament no havia estat precedida per "cap incompliment d'aforament que posés en risc la seguretat de les persones que es trobaven al local". La Fecasarm argumenta que si bé la discoteca té un aforament administratiu –en llicència– de 356 persones, la seva capacitat màxima d'ocupació –a efectes de seguretat tenint en consideració els mitjans d'evacuació existents– és de 530 persones. La patronal ha destacat que, "amb l'aprovació de la nova llei d'espectacles i que passa a diferenciar entre aforament –rellevant-lo a un mer paràmetre administratiu– i capacitat d'ocupació –paràmetre que a partir d'ara serà l'únic referent als efectes de seguretat–, la discoteca podrà sol·licitar a l'Ajuntament de Cornellà un increment de l'aforament".

stats