ENERGIES RENOVABLES
Societat 14/01/2012

L'Ajuntament de l'Ametlla no vol el parc eòlic marí

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, governat per CiU, rebutja la instal·lació del primer parc eòlic marí d'Espanya al municipi. Si no es retira el projecte, convocarà un referèndum "vinculant".

Ignasi Pujol
2 min
El pla d'energies renovables espanyol projecta 750 MW d'eòlica marina a la costa espanyola l'any 2020.

BARCELONAL'energia eòlica torna a topar amb l'oposició de les Terres de l'Ebre. L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar rebutja la ubicació del primer parc eòlic marí d'Espanya al municipi. El 23 de desembre el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar que la localitat ha estat l'escollida per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per instal·lar-hi el projecte Zèfir, una plataforma de recerca internacional per a l'assaig de molins marins.

En una primera fase s'instal·larien quatre molins ancorats al fons del mar, a una distància de 3,5 quilòmetres de la costa, i amb una potència total de 20 megawatts (MW). La segona fase comptaria amb un màxim de 8 molins flotants a 30 quilòmetres del litoral, amb una potència de 50 MW.

L'alcalde de l'Ametlla, Andreu Martí (CiU) -que governa el municipi amb majoria absoluta-, va expressar ahir la "posició comuna de tots els grups polítics de l'Ajuntament [CiU, PP, ER-AM i PSC] de rebutjar el projecte Zèfir". Martí, que va assegurar que el consistori no va saber que era l'elegit per acollir el parc fins a la publicació al DOGC, va explicar que els tècnics municipals han estat analitzant el projecte amb l'IREC per conèixer-ne tots els detalls i ha decidit rebutjar-lo i presentar al·legacions en l'actual fase d'informació pública. L'alcalde va al·legar que "tan a prop de la costa tindrà un gran impacte visual i paisatgístic i pertorbarà el model turístic i urbanístic sostenible" de l'Ametlla, població de 7.000 habitants.

Les al·legacions també tindran en compte l'afectació sobre el sector pesquer i sobre les aus marines en estar prop d'una zona pertanyent a la xarxa Natura 2000. A més, dilluns que ve se celebrarà un ple extraordinari amb un sol punt en l'ordre del dia: l'aprovació d'una moció de rebuig del projecte Zèfir.

Martí, que ha traslladat ja al Govern l'opinió del consistori, exigeix la retirada d'aquest projecte i, malgrat que les seves competències en aquest cas són gairebé nul·les, espera que l'executiu "reconsideri la seva posició i doni una resposta en els pròxims dies". "Entenc que ens faran cas i aquí s'acabarà tot; si no, convocaré una consulta popular vinculant", va dir l'alcalde. "Conec el Govern i crec que entendran que han de retirar el projecte -va comentar Martí-. Només preveig que es retirarà el projecte".

Una minoria del sector pesquer, biòlegs, juristes, tècnics, veïns, l'Associació d'Empresaris, l'Associació en Defensa del Litoral i la Societat Cultural Esportiva i Recreativa de l'Ametlla han creat la Coordinadora Antiparc Eòlic.

Sentència del TSJC

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara la nul·litat del plantejament urbanístic del parc eòlic del coll de la Garganta (que preveu construir 13 aerogeneradors amb una potència de 21 MW), als municipis tarragonins de la Torre de l'Espanyol, el Molar i La Figuera. La sentència la van interposar la Denominació d'Origen Qualificada Priorat i el Grup d'Estudi i Protecció d'Ecosistemes de Catalunya.

stats