Societat 04/01/2017

L'Ajuntament de Barcelona prohibeix la circulació de camions durant la Cavalcada

La mesura de seguretat s'aplica per primera vegada a la ciutat amb el precedent dels atemptats de Berlín i Niça

Enric Borràs
4 min
Arribada dels Reis d'Orient a Barcelona. Pere Virgili

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona prohibeix, per raons de seguretat, la circulació de camions per la ciutat durant la Cavalcada de Reis de demà. En concret, entre les 16.00 i les 22.00 h quedarà restringit el pas de vehicles de més 3.500 kg que no siguin de serveis públics. El gerent de Seguretat i Prevenció, Jordi Samsó, ha explicat que és la primera vegada que es pren aquesta mesura i que es va decidir ahir en una reunió amb responsables policials.

L'Ajuntament de Madrid ja va anunciar divendres de la setmana passada la mateixa prohibició, encara que allà està en vigor durant 3 dies: d'ahir dimarts a demà dijous. La prohibició arriba a totes dues ciutats pocs dies després de l'atemptat de Berlín, fet amb un camió de gran tonatge, i amb el precedent del de Niça, que es va cometre de la mateixa manera. Tots dos atacs els va reivindicar l'Estat Islàmic.

Samsó també ha assegurat que es reforçarà el dispositiu de seguretat de la Cavalcada, tot i que no n'ha donat detalls, segons Europa Press. Només ha concretat que es faran servir sistemes per protegir-ne el recorregut però no ha explicat si es farien servir, per exemple, barreres o pilones de formigó. S'espera que mig milió de persones assisteixin a l'acte, que tindrà el mateix cost que l'any passat: 650.000 euros.

La possibilitat que es col·loquessin barreres com aquestes ja es veia a venir quan es va filtrar una ordre interna de la comissaria general de seguretat ciutadana de la Policia Nacional a tots els caps superiors del cos perquè s'instés a fer reunions urgents de les juntes locals de seguretat. Allà s'havien d'establir "mesures de protecció física" per impedir atacs com el de Berlín, de cara a les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis. L'ordre va sorprendre els Mossos d'Esquadra, que tenen les competències en seguretat ciutadana a Catalunya i no tenen una directriu d'actuar sistemàticament en aquest sentit, sinó que analitzen cas per cas i municipi per municipi les mesures de protecció que s'han de prendre.

"Tractem l'amenaça d’una manera rigorosa, reunint-nos amb les policies locals i determinant quines són les mesures de protecció més adequades en funció de l’espai a protegir i del moment", va explicar llavors l'intendent portaveu dels Mossos, Xavier Porcuna, que no va voler valorar l'ofici de la Policia Nacional. Va recordar que continuem al nivell 4 d'alerta terrorista, que no ha canviat amb l'últim atemptat. "En llocs de gran concurrència i mercats nadalencs ja tenim en compte les característiques de mobiliari urbà del lloc i si hi ha necessitat o no de posar-hi mesures de contenció física; això no ho fem ara per Berlín, ja ho estàvem fent", va dir l'intendent.

Tot i així les mesures de protecció són "dinàmiques", va explicar, i va admetre que en alguns espais concorreguts, com en mercats nadalencs o les cavalcades, ara es podia decidir afegir-hi barreres mòbils de formigó o altres mesures físiques de protecció arran de l'atemptat de Berlín i amb el precedent de Niça. En el cas de Barcelona s'hauria decidit actuar d'aquesta manera a la reunió que es va fer ahir per avaluar les mesures de seguretat de cara a la Cavalcada. Tot i així el tinent d’alcalde d’Empresa i Cultura, Jaume Collboni, ahir encara deia que es faria el desplegament de seguretat habitual.

Barcelona vol demostrar a la cavalcada de Reis que és ciutat d'acollida de refugiats

L’alcaldessa, Ada Colau, lliurarà a les 16.30 h la clau de la ciutat a Melcior, Gaspar i Baltasar, que arribaran a bord del seu pailebot 'Santa Eulàlia' al Moll de la Fusta. La Cavalcada començarà a les 18.00 h a l’avinguda Marquès de l’Argentera i acabarà a la Font Màgica de Montjuïc. És a dir, farà un total de 5 quilòmetres de recorregut. Comptarà amb 1.200 participants (ballarins, actors, etc.) i més de 300 voluntaris, es dividirà en dotze grans blocs i el seguici serà d’un quilòmetre.

Durant la desfilada es restringirà el trànsit de vehicles privats i de transport de superfície als carrers per on passi: el passeig de Circumval·lació, l'avinguda Marquès de l’Argentera, el passeig d'Isabel II, la Via Laietana, el carrer Fontanella, la plaça de Catalunya, el carrer Pelai, la plaça de la Universitat, la ronda de Sant Antoni, el carrer Sepúlveda, l'avinguda del Paral·lel, la plaça d'Espanya, l'avinguda Reina Maria Cristina i l'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

La Guàrdia Urbana posarà en marxa un dispositiu especial per minimitzar els problemes de trànsit però l'Ajuntament recomana que els barcelonins agafin el metro a les zones que toquin la desfilada. Demà el metro funcionarà com en un dia laborable qualsevol i estarà obert fins a les 02.00 h perquè és la vigília d'un festiu. També es reforçarà la seguretat de les estacions més concorregudes. A banda de les prohibicions de circulació, la Cavalcada implica restriccions per aparcar a llocs com les places de Catalunya i Josep Puig i Cadafalch, el carrer del Consolat de Mar, el passeig de la Circumval·lació i totes les vies de l'itinerari. També quedaran fora de servei les estacions de Bicing del recorregut.

stats