Societat 14/05/2012

L'Associació per a la Defensa dels Drets Humans interposa un recurs contra el web d'Interior sobre violència urbana

L'entitat afirma que la pàgina web "vulnera drets fonamentals susceptibles d'emparament judicial"

Acn
2 min

BarcelonaL'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) interposarà aquest dimarts un recurs contra la pàgina web de col·laboració ciutadana del departament d'Interior per vulneració dels drets fonamentals de la persona. Segons l'ACDDH, el web per identificar persones sospitoses d'haver comès actes vandàlics durant la vaga general del 29 de març "vulnera drets fonamentals susceptibles d'emparament judicial", com ara la presumpció d'innocència i els drets a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.

Per això, "davant d'aquesta situació de greu vulneració de drets fonamentals i de l'imminent perill que es repeteixin noves lesions de drets en el futur", l'ACDDH exigeix la "clausura immediata" de l'espai. L'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) demanarà aquest dimarts la tramitació del procediment especial de protecció dels drets fonamentals de la persona davant dels jutjats contenciosos administratius de Barcelona contra la pàgina web del departament d'Interior.

En el seu escrit, l'associació afirma que l'exposició pública de les imatges de persones a les quals s'atribueixen fets delictius o vandàlics, "quan no existeix ni tan sols un procediment judicial obert, vulnera clarament el dret a la presumpció d'innocència", entre altres drets. Segons remarca, la crida a la col·laboració ciutadana es fa "per facilitar la identificació de presumptes autors d'actes vandàlics que podrien no revestir caràcter delictiu, la qual cosa es reconeix a la mateixa web".

"Difamació i escarni"

L'ACDDH constata que les persones "es veuen exposades a la curiositat, la difamació i l'escarni públic amb greus conseqüències per a la seva vida personal" i assegura que el web "infringeix també la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal i de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge".

Un fet que s'"agreuja encara més" amb l'aparició d'imatges de menors d'edat, tot i que van ser retirades de l'espai web després que un menor anés a comissaria acompanyat dels seus pares per identificar-se. L'ACDDH assegura però que encara hi ha publicades les imatges d'almenys dos menors més.

"Han estat molts els juristes que s'han mostrat contundents en establir que la pàgina web conculca drets fonamentals de les persones i que han mostrat els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la iniciativa policial", afirma l'associació, que lamenta que el departament d'Interior, "lluny d'escoltar aquestes crítiques, ja ha anunciat que té intenció d'afegir més imatges d'altres persones a la web".

stats