MEDI AMBIENT
Societat 04/09/2015

L’Estat ignora la proposta catalana de cabals per a l’Ebre

S’aprova el nou pla de conca amb l’oposició del territori

Dani Revenga
3 min
El riu Ebre al seu pas per Tortosa. El territori confia en la pressió social i d’Europa per fer rectificar l’Estat.

TarragonaEl Consell de l’Aigua del riu Ebre va aprovar ahir a Saragossa la proposta de nou pla de conca per al riu Ebre que impulsa el govern del PP, amb el vot en contra del govern de la Generalitat i de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, entre altres representants del territori. El document del govern central estableix un cabal ecològic per al riu Ebre de 3.000 hectòmetres cúbics a l’any, molt lluny de les xifres consensuades a Catalunya, amb una forquilla que va des dels 5.871 hectòmetres cúbics als 9.907, segons la pluviometria de cada any. A més, la proposta catalana introduïa un cabal mínim -considerat de subsistència- de 3.518 hectòmetres cúbics per fer front a episodis excepcionals de sequera.

Uns arguments, ignorats ahir al Consell de l’Aigua, que es van consensuar el mes de juny passat a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, un organisme que aplega tots els agents implicats en la gestió del riu.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va lamentar que el nou pla de conca no incorpori els criteris pactats a Catalunya. Vila considera que “és greu i lamentable que no s’hagi atès una proposta pactada a nivell territorial amb les entitats ecologistes, les institucions, els regants i la Generalitat de Catalunya”. El conseller va instar el govern espanyol a “reconduir aquesta decisió” i a considerar una proposta que “permet garantir els cabals ecològics i assegurar el reg i les activitats econòmiques a l’entorn de l’Ebre”.

Creix l’oposició al govern del PP

La sorpresa de la votació d’ahir va ser que el País Basc, Navarra i el País Valencià van votar en contra del pla del govern central (fins ara, només Catalunya s’hi havia oposat). Susanna Abella, representant de la Plataforma en Defensa de l’Ebre al Consell de l’Aigua, valora molt positivament aquest fet perquè “la incapacitat per dialogar del govern espanyol està creant un escenari de divisió” que els donarà a ells més força, diu, “en la tramitació que haurà de seguir el pla de conca a partir d’ara”. Abella destaca que en la sessió d’ahir al Consell de l’Aigua “van haver-hi 19 vots en contra de la proposta del govern del PP, quan l’últim cop que es va votar, fa dos anys, només n’hi va haver 9; a més, els vots a favor van ser molts menys, 66 pels més de 80 de l’última vegada, això en un organisme en què l’executiu de Rajoy i els regants representen més del 50% dels seus membres”.

L’altra gran esperança per frenar els plans del PP amb l’Ebre ve d’Europa. En concret, de la directiva marc de l’aigua, aprovada el 2000, que estableix la necessitat que els rius europeus fixin els volums mínims d’aigua per garantir la seva bona salut mediambiental. “Això no es compleix amb aquest pla de conca, els mínims que proposa el PP són indefensables científicament i confiem que Europa els tombi”, afirma Abella. Després de l’aprovació al Consell de l’Aigua, el nou pla de conca de l’Ebre seguirà ara el seu periple en diversos organismes d’àmbit estatal i governamental fins a arribar al consell de ministres, on s’aprovarà definitivament abans que acabi l’any. Des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre reconeixen que serà difícil frenar el recorregut del pla de conca en aquests organismes, però confien en la pressió social, de les comunitats autònomes contràries i de les institucions europees perquè finalment l’Estat rectifiqui i tingui en compte els criteris consensuats a Catalunya.

El fantasma del transvasament

Des que el PP va tornar al govern, la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha anat alertant que darrere la política hídrica de l’executiu de Rajoy s’amaga la intenció de recuperar el projecte de transvasament de l’Ebre. Susanna Abella, representant de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, avisa que “amb els esquifits cabals que permet aquest pla de conca, hi ha més marge per al transvasament que l’any 2000, quan el govern d’Aznar ja ho tenia tot a punt per transvasar l’aigua de l’Ebre”. Abella adverteix que “ara no en diran transvasament, faran enginyeria semàntica i parlaran d’ interconnexió de conques o venda d’aigua, però és el mateix i té el mateix client: l’especulació urbanística”.

stats