SALUT
Societat 14/03/2011

L'Hospital Clínic consolida l'assistència virtual per a pacients infectats pel VIH

El programa Hospital VIHrtual del Clínic permet fer el seguiment de pacients amb VIH a través d'internet, cosa que redueix a la meitat el nombre de desplaçaments que el pacient ha de fer al centre sanitari

Maria Ortega
2 min

BarcelonaLa telemedicina ha entrat en les vides dels pacients infectats pel VIH de la mà de l'Hospital Clínic, que ja fa cinc anys que va engegar un programa pilot per permetre el seguiment a través d'internet d'alguns dels pacients ja estabilitzats. Ara el programa s'ha consolidat i els primers resultats n'avalen el funcionament: el seguiment a distància redueix a la meitat tant el nombre de desplaçaments que ha de fer el pacient a l'hospital com el temps per visita –en tràmits burocràtics previs i no en estona de contacte metge-pacient– i manté els mateixos nivells de qualitat que les consultes tradicionals, segons l'estudi publicat a la revista Plos Medicine. Es tracta del programa Hospital VIHrtual, que coordinen el doctor Felipe Garcia i la doctora Agata León, del servei de Malalties Infeccioses del Clínic, i que ha impulsat un equip de la Universitat Politècnica de Madrid.

En els cinc anys que porta en marxa, l'equip del Clínic ha atès un total de 200 pacients –del total de 4.000 que tracta–, xifra que confia poder elevar fins als 500 en el futur. La teleassistència permet reduir a la meitat les visites presencials, ja que els pacients només han d'anar al centre sanitari a fer-se les anàlisis de sang –tres o quatre a l'any– però poden fer a través d'internet la visita posterior i rebre directament a casa els medicaments necessaris. A més, el servei també dóna accés a una àrea virtual on es poden consultar fòrums o enviar consultes que els metges responen en un màxim de 24 hores. Segons Josep Maria Gatell, director del servei de Malalties Infeccioses del Clínic, el fet que actualment el 80% de les persones amb el VIH tractades al centre es trobin en una situació estable i asimptomàtica i que anualment unes 300 persones s'incorporin al programa fa que la xifra de persones ateses creixi de manera constant i, per tant, el tractament a través d'internet és "una bona mesura per agilitzar les consultes".

stats