Societat 04/02/2011

L'ICO amplia el seu programa de detecció precoç del càncer de còlon

1 min

L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ampliarà el seu programa de detecció precoç de càncer de còlon a tot Catalunya, segons ha informat el centre.

El programa es va posar en marxa a l'Hospitalet fa 10 anys i ara s'estendrà a la resta de Catalunya de manera progressiva.

"Esperem que el 2015 arribi a tot el territori, cosa que ens ajudarà a donar-li més publicitat i a aconseguir que hi participin més persones", ha explicat la responsable del programa, Gemma Binefa.

Durant els 10 anys de funcionament a l'Hospitalet s'han detectat 346 lesions precanceroses i 96 tumors, la majoria en estadis inicials.

Binefa ha recordat que el càncer de còlon "no provoca símptomes evidents, són símptomes que també poden deure's, per exemple, a una lesió d'estómac, de manera que quan el tumor es descobreix ja està molt avançat. L'avantatge del programa és que ens permet descobrir casos en estadis molt precoços i tractar-los de manera efectiva".

Els programes de detecció precoç d'aquest tipus de càncer poden reduir la mortalitat en un 30%.

El càncer de còlon i recte és el segon més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i es diagnostiquen 4.000 nous casos cada any a Catalunya.

Aquest tipus de tumor és la segona causa de mort per càncer a Catalunya (2.000 a l'any), i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

stats