SANITAT
Societat 11/11/2011

L'ICS proposa fer més petita la retallada del sou de desembre del personal sanitari

La mesa sectorial s'ha tancat sense acord. Els sindicats mostren prediposició per escoltar la proposta de l'Institut Català de la Salut, però demanen garanties que no hi haurà acomiadaments. Metges de Catalunya no se suma a la unitat d'acció dels altres sindicats. Els directius de l'ICS no cobraran la paga extraordinària de Nadal

Joan Serra
2 min
Metges en vaga a l'Hospital de Bellvitge

BarcelonaL'Institut Català de la Salut (ICS) ha plantejat aquest divendres una rebaixa en la retallada dels sous dels treballadors de la sanitat pública, unes mesures de contenció de la despesa que han de permetre quadrar el pressupost de Salut del 2011. L'ICS proposa ara reduir en menor mesura –del 50 al 25%– la retallada dels complements específics o equivalents, que serien descomptats de la nòmina de desembre. Si el sacrifici demanat en l'anterior proposta equivalia a un interval d'entre 400 i 1.200 euros –en funció de si l'empleat era zelador, infermera, metge o cap de servei–, l'ICS situa ara aquestes quantitats entre els 200 i els 600 euros. L'empresa pública, que agrupa més de 40.000 treballadors, també faria marxa enrere en l'amenaça d'acomiadar 1.500 interins com a mesura alternativa. Amb els plantejaments inicials, l'ICS volia estalviar 25 milions d'euros, i 21 milions més endarrerint pagaments com el de la carrera professional, el dels festius intersetmanals i la liquidació de les guàrdies d'atenció continuada.

La mesa sectorial s'ha tancat sense acord. Els representants de l'ICS han recollit les demandes dels sindicats i faran una nova proposta dilluns. Els sindicats s'han mostrat oberts al diàleg, però demanen més garanties. Exigeixen que hi haurà estabilitat en les plantilles –que l'any que ve no s'acomiadaran treballadors–, que es recuperarà l'activitat assistencial que ha minvat per les retallades i que no hi haurà una nova reducció pressupostària. "Volem que ens assegurin que el que ens diuen es podrà complir", ha explicat Carme Navarro (CCOO), que ha exercit de portaveu de quatre dels cinc sindicats. CCOO, UGT, SATSE i CATAC han mostrat unitat d'acció, però han evidenciat l'esquerda en les relacions amb Metges de Catalunya, que s'ha eixamplat des que el sindicat mèdic, majoritari entre els facultatius, va convocar una vaga en solitari per a la pròxima setmana. "Els que avui estem aquí hem mantingut la unitat sindical", ha especificat Navarro.

Metges de Catalunya es manté ferm en les seves demandes. El sindicat mèdic no signarà cap acord si l'ICS no garanteix el manteniment del 100% de la plantilla per al proper exercici i el retorn del 100% de les quantitats que ara es retiraran als treballadors. En un comunicat, l'ICS ha afirmat que s'ha obert un període de deu dies per assolir un acord definitiu amb CCOO, UGT, CATAC i SATSE. L'empresa pública espera que Metges de Catalunya també es pugui sumar a la proposta feta a la resta de sindicats. L'ICS també ha anunciat que el personal directiu no cobrarà la paga extraordinària de Nadal ni cap incentiu de productivitat.

stats