SANITAT
Societat 05/06/2013

L'ICS rectifica una circular que instava a cobrar per la píndola de l'endemà

El document intern també recomanava facturar l'atenció sanitària a embarassades i menors estrangers sense targeta sanitària

Lara Bonilla
3 min

Barcelona.L'Institut Català de la Salut (ICS) ha fet arribar als seus professionals de l'àmbit de l'atenció primària de l'àrea de Barcelona una circular amb noves instruccions sobre facturació a tercers que ha encès l'alarma dels metges i que ha obligat l'ICS a aclarir-ne el contingut. En el document s'insta a facturar l'atenció sanitària a dones embarassades i nens que siguin estrangers i no tinguin cobertura sanitària general. I afegeix que, "en tractar-se de col·lectius protegits" segons la llei d'estrangeria, "se'ls donarà cobertura pública" i no se'ls cobrarà la visita però "únicament" quan aquestes persones "no tinguin recursos" econòmics. I afegeix que "caldrà que ho acreditin". Com? No ho especifica. Els metges de primària han interpretat que això significa que nens i embarassades sense papers deixen de tenir dret a l'atenció sanitària. El Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) ha estat el primer a denunciar-ho.

L'ICS, però, atribueix la confusió a "un error desafortunat en el redactat" i s'ha vist obligat a emetre un comunicat en què aclareix que només es referia als "supòsits, assegurats o no, en què aparegui un tercer obligat al pagament". La facturació a tercers inclou mútues per accidents de trànsit, escolars i esportius, així com pacients internacionals de països que no tenen conveni sanitari amb Espanya.

No obstant, res d'això s'especifica en el document que han fet arribar als professionals, en què es diu literalment que "les dones embarassades i els infants estrangers sense cobertura sanitària general, si se'ls presta atenció sanitària, són casos facturables". "El missatge de la circular és molt clar i ja hi ha embarassades sense targeta que han hagut de pagar la visita", explica Blanca de Gispert, metge de família i portaveu de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya. Aquesta associació està recollint casos de mala praxi en l'assistència a persones sense targeta sanitària i denuncia que també s'està cobrant l'atenció a urgències.

Fonts de l'ICS també han negat a posteriori que embarassades i nens sense recursos hagin d'acreditar aquesta condició per poder rebre atenció, com diu la circular. Les mateixes fonts asseguren que l'objectiu és cobrar el servei a les persones que acreditin que tenen recursos. És a dir, tot el contrari.

De Gispert afegeix, però, que el que més els preocupa és l'atenció als menors, que "si no tenen padró no els assignen pediatra i només els atenen a urgències o de la manera que poden". En vista del rebombori que la circular interna, a què ha tingut accés l'ARA, ha aixecat entre els professionals, l'ICS va emetre un comunicat en què insisteix que "tenen cobertura sanitària pública, i se'ls atén, totes les dones embarassades i els menors de 18 anys".

Contracepció a 70 euros

La circular interna també indica que s'ha de facturar la contracepció d'emergència (l'anomenada popularment "píndola de l'endemà"). Es cobrarà la visita i, a part, el cost del medicament. En total, 51 euros si l'assistència es fa als serveis dels equips d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i 70 euros si es fa en centres d'atenció primària.

Fonts de l'ICS expliquen que es refereixen exclusivament als casos susceptibles de facturació a tercers. "És a dir, no afecten en cap cas ciutadans ni prestacions cobertes pel CatSalut, directament o a través dels convenis d'assistència sanitària amb l'Estat". Tenen conveni amb l'Estat tots els països de la CE, els de l'entorn econòmic europeu i altres, com Andorra, el Brasil, Xile, el Marroc i Perú. El document, però, no especifica tot això i és per aquest motiu que la FoCAP ha alertat que imposar un preu a la píndola de l'endemà a un cost "no assumible per a moltes dones" aboca a un embaràs no desitjat o a un avortament, molt probablement en males condicions sanitàries.

La circular també explica que els certificats mèdics, en no estar previstos en la cartera de serveis, s'hauran de facturar, així com l'administració d'una vacuna o medicament prescrit per una mútua o per un metge privat i que el pacient demani que li sigui administrat en un centre públic. "La nostra opinió és que aquesta circular va en la línia de facturar tot el que sigui possible. En el cas de la píndola postcoital és clar. Abans no es cobrava i cobrar-la no respon a criteris de cost-eficiència", considera De Gispert.

stats