Societat 05/07/2012

L'OMS expressa la seva "preocupació" pel fet que es permeti fumar a Eurovegas

Un responsable de l'organització internacional adverteix que permetre el tabac al complex "produirà més morts i més malalties"

Acn
2 min
Un grup d'aficionats en un casino, una imatge molt similar a la que es pot reproduir al macrocomplex hoteler i d'oci que promou Sheldon Adelson. / EFE

L'Hospitalet de LlobregatPermetre fumar dins dels locals d'Eurovegas, fent una excepció a la llei del tabac, "produirà més morts i més malalties": això ha vaticinat el gerent de la iniciativa 'Lliure de tabac' de l'OMS, Armando Peruga, durant un simposi a l'Institut Català d'Oncologia.

Peruga ha lamentat que s'estudiï incloure excepcions en una llei aprovada al Parlament per satisfer uns interessos privats i ha advertit que, si es fa, a més, l'Estat podria vulnerar tractats internacionals contra el tabac que ha signat. En la mateixa línia crítica amb Eurovegas s'ha expressat Esteve Fernández, cap de la unitat de control de tabaquisme de l'ICO, que ha qualificat d'"aberració" una possible excepció en la llei antitabac.

A l'Organització Mundial de la Salut "es veu amb moltíssima preocupació" la possibilitat que les autoritats catalana i espanyola permetin fumar dins dels locals d'Eurovegas i introdueixin, així, una excepció a una llei antitabac que els responsables antitabaquisme internacionals saluden. Això ha assegurat el gerent de la iniciativa 'Lliure de tabac' d'aquesta organització internacional, Armando Peruga, aquest dijous.

Peruga ha lamentat que es demanin "sacrificis addicionals a la població en termes de salut a canvi d'una promesa vaga de treball".

A més, ha recordat que "la present llei va ser un acord ampli parlamentari, que representa la voluntat sobirana del poble espanyol". "No es veu gaire sentit en el fet que vingui un empresari a exigir canvis a aquesta voluntat expressada majoritàriament pel Parlament", ha afegit. "No només en el tabac, també en altres assumptes, però a nosaltres el que ens preocupa és el tema de la salut", ha etzibat aquest responsable de l'OMS.

Tractats internacionals

A més, Peruga ha recordat que l'Estat és signatari d'un tractat internacional que l'obliga a "tenir ambients lliures de fum en tots els àmbits tancats". "Anar cap enrere és incomplir els compromisos internacionals; és introduir un element de desconfiança enorme respecte a la capacitat d'Espanya de complir les seves obligacions internacionals", ha advertit.

Peruga ho ha dit durant la seva participació en un simposi d'aquesta organització i de l'Institut Català d'Oncologia, que revisa les polítiques antitabac de diversos països. Un altre dels impulsors del simposi és Esteve Fernández, el cap de la unitat de control del tabaquisme de la institució catalana que s'ocupa de la prevenció i el tractament del càncer al país.

Salut dels treballadors

"A banda dels problemes que pugui tenir Eurovegas des del punt de vista social, de tipus de negoci, etcètera, des del punt de vista de la llei del tabac és una aberració intentar una regressió en la protecció de la salut dels treballadors i dels clients per defensar el negoci o el benefici econòmic d'un sector molt determinat", ha lamentat Fernández aquest dijous.

"Els polítics ho van fer molt bé canviant la llei" contra el tabac, ha saludat Fernández, que per això ha advertit que "seria un error en contra de la salut de la població" introduir-hi excepcions. "Aquesta excepció seria terrible perquè podria dinamitar la llei, podrien sortir altres excepcions i a nivell internacional suposaria un exemple molt perillós", ha advertit Fernández, després d'assenyalar que el precedent espanyol de regulació del tabaquisme ha servit com a exemple a d'altres països.

stats