Societat 20/06/2012

L'accés al procediment cau un 65% en deu anys a l'Estat

Auri Garcia Morera
1 min
Refugiats sirians no van poder sol·licitar asil a l'Estat.

BARCELONA.Segons un informe de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) presentat públicament ahir, l'accés al procediment d'asil ha caigut un 65% en els últims deu anys a l'estat espanyol. Així, si l'any 2001 van aconseguir presentar la sol·licitud 9.490 persones, l'any passat només van poder fer-ho 3.414. Una xifra, això sí, lleugerament superior a la del 2010, en què es va arribar a un mínim històric, amb 2.744 sol·licituds. La CEAR atribueix l'increment d'aquest any a l'acord amb Cuba per permetre l'arribada de presos cubans i els seus familiars, i el considera insignificant tenint en compte l'evolució històrica. L'any 2011, a Catalunya, es van presentar 276 sol·licituds, de les quals la majoria, 239, van ser a les comarques de Barcelona. A les de Girona se'n van registrar 23 i a Tarragona i Lleida només tres i dues, respectivament.

Les dades de la resta d'estats membres de la Unió Europea confirmen que Espanya és un dels llocs on costa més presentar una sol·licitud d'asil. L'any passat a França se'n van presentar 56.520, a Alemanya 53.260 i a Itàlia 34.100. L'estat espanyol ocupa el tretzè lloc de la UE-27 en xifres absolutes i el vint-i-quatrè en relació amb el nombre d'habitants. A escala global, en el conjunt dels 44 països més industrialitzats les sol·licituds d'asil van créixer un 19,9%, fins als 441.260 sol·licitants.

Estel·la Preja, la directora de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), va denunciar ahir que "l'estat espanyol és indiferent a la protecció dels drets humans", amb iniciatives com exigir el visat de trànsit aeroportuari als sirians que fan escala a Barajas amb destinació a tercers països. Una exigència que, en la pràctica, fa que no puguin arribar a demanar asil.

stats