SOCIETAT
Societat 20/08/2012

L'accident de Spanair que va causar la mort de 154 passatgers podria repetir-se

El president del sindicat de pilots, Martínez de Velasco, ha denunciat aquest dilluns que hi ha companyies estrangeres que encara operen a Espanya amb el model d'avió que va accidentar-se

Marta Pinzolas
2 min

BarcelonaEls errors que fa tot just quatre anys van provocar l'accident d'un avió de Spanair i la mort de 154 passatgers podrien tornar a ocórrer. Tal com ha denunciat aquest dilluns Javier Martínez de Velasco, el president del Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (SEPLA), això és perquè a Espanya encara hi ha companyies aèries que fan servir el mateix tipus d'avió que va fallar. Es tracta del model Boeing MD-82, el qual ja no tenen les companyies espanyoles.

El president del SEPLA ha fet aquestes declaracions durant els actes commemoratius que han tingut lloc avui al Parc Juan Carlos I de Madrid per recordar la tragèdia de Spanair i als quals també ha assistit la ministra de Foment, Ana Pastor, que ha fet públiques totes les mesures amb les quals està treballant el govern espanyol en matèria de seguretat aèria. Segons ha dit Pastor, el seu departament està treballant en una nova normativa que vol potenciar la prevenció. Es tracta d'un reial decret anomenat Programa Estatal de Seguretat Operacional (PESO), que permetrà deixar el model reactiu tradicional vigent i adoptar un nou model preventiu que s'anticipi als errors del sistema i en detecti les debilitats.

La ministra també ha anunciat un augment en el nombre de vocals que té la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC) per tal de millorar-ne el funcionament, així com un reial decret d'assistència a les víctimes d'accidents aeris, que farà referència a les mesures econòmiques, la definició i consideració de la víctima i familiar o el suport psicològic que han de rebre els afectats.

D'altra banda, el president del sindicat de pilots també ha aprofitat els actes commemoratius per sumar-se a les peticions de la presidenta de l’Associació d’Afectats del Vol JK5022, Pilar Vera, que ha demanat reobrir la investigació dels fets perquè el jutge es va basar en un "informe que contenia errors".

stats