Societat 14/02/2011

L'accident d'helicòpter de Torallola que va costar la vida a vuit persones el 2002 se suspèn

El judici sobre la tragèdia de Torallola (Pallars Jussà) on van morir vuit persones al juny de 2002 en l'accident d'un helicòpter ha quedat suspès aquest matí després que les parts hagin presentat un total de qüestions prèvies i el jutge hagi decidit traslladar novament la causa al jutjat de Tremp.

Redacció
3 min
Josep Grau, veí de Torallola, al lloc de l'accident.

LleidaLa majoria de lletrats que han assistit a la vista han al·legat com a qüestió prèvia que hi ha un error formal en la instrucció de la causa perquè no es va incloure el Ministeri de Foment com a responsable civil subsidiari quan es va declarar l'obertura del judici oral. El judici s'havia traslladat a la sala de l'Audiència de Lleida pel gran nombre d'advocats convocats, vuit per cada part.

El judici havia d'arrencar aquest dilluns amb la declaració dels quatre imputats. El principal acusat és Pedro María Sáenz de Maturana, administrador de l'empresa Helieuropa SA, propietària de l'helicòpter sinistrat. Els altres tres acusats són Andrés García López, director tècnic de la companyia, José Carlos de la Peña, director de qualitat de l'empresa, i Carlos Mejías, tècnic de manteniment.

La fiscalia sol·licita per a cada un d'ells una pena de cinc anys i nou mesos de presó. Se'ls acusa de vuit delictes d'homicidi per imprudència professional, penats amb quatre anys de presó, i d'un delicte contra els drets dels treballadors, pel qual se'ls demana un any i nou mesos més de presó. A més, l'acusació pública demana una indemnització de 600.000 euros per a la família de cadascuna de les víctimes, un total de 4,8 MEUR.

La fiscalia assegura que el propietari de l'empresa, Pedro María Sáenz de Maturana, va adquirir l'helicòpter accidentat en una subhasta i que aquest aparell no comptava "amb els elements fonamentals per volar". Per aquest motiu, segons la fiscalia, Sáenz de Maturana i els altres tres acusats van muntar i reconstruir l'aparell, i van adquirir les peces que faltaven en altres subhastes.

Els veïns de Torallola recorden que l'helicòpter "feia un soroll molt estrany"

El 14 de juny del 2002, la tranquil·litat del petit nucli de Torallola (Pallars Jussà), on hi viuen una dotzena de persones, es va veure alterada pel pitjor accident aeri ocorregut a la demarcació de Lleida, amb un tràgic balanç de vuit persones mortes, entre elles la delegada d'Indústria de la Generalitat, Divina Esteve.

El poble de Torallola pertany al municipi de Conca de Dalt i es troba a uns deu quilòmetres de la Pobla de Segur i a uns 300 metres en línia recta del lloc on es va estavellar l'helicòpter. Josep Grau, veí del poble, ha explicat a l'ACN que, en passar per la Pobla de Segur, l'helicòpter ja feia un soroll molt estrany i fort, i afegeix que en sobrevolar Torallola portava molt poca alçada i que "per molts pocs metres" no va impactar contra les teulades de les cases.

Grau recorda que la cua de l'helicòpter va ser la primera que va caure i que la resta de l'aparell es va precipitar contra el terra poc després i que es va incendiar a l'acte. Aquest veí de Torallola relata que la cua va caure en un terreny de la seva propietat, a una distància d'uns deu metres d'on va caure la resta de la nau, en un terreny propietat d'un altre veí del poble.

L'helicòpter, amb vuit persones a bord, analitzava els punts calents de les línies d'alta tensió. A través d'una càmera d'infrarojos analitzava si calia disminuir la tensió de la línia per evitar que saltessin guspires que poguessin acabar produint algun incendi. Aquesta línia que visitaven passa a escassos 50 metres del poble i del lloc on es va produir el fatal accident.

Josep Grau explica que, durant molt de temps, familiars i amics de les víctimes arribaven a Torallola preguntant pel lloc exacte de l'accident per anar a visitar-lo i dipositar-hi flors. Grau explica que, fins i tot, havien parlat de comprar el terreny per fer-hi un petit monument però que la idea no va prosperar.

Ara, al lloc exacte de l'accident ja no hi queda cap rastre de la tragèdia. La vegetació, que va quedar totalment calcinada, ha tornat a renàixer i ha envaït la riba. Al paisatge no hi queda cap testimoni dels tràgics fets però tots els veïns de Torallola tenen gravat a la ment aquell dia i el lloc exacte de l'accident. Des del mateix poble l'assenyalen, i recorden que aquell accident va posar Torallola al mapa.

stats