Societat 13/12/2011

L'acord de Durban pel canvi climàtic convenç el Govern

Ara
2 min

Alguns veuen el got mig ple i d'altres, mig buit. L'acord de Durban pel canvi climàtic ha estat vist com un fracàs o una decepció per les entitat ecologistes, els sindicats i partits com Izquierda Unida i Els Verds. D'altres, però, malgrat ser conscients de les dificultats, en fan un balanç "positiu", com la Generalitat i el ministeri de Medi Ambient. La ministra Rosa Aguilar va defensar ahir els acords perquè són, diu, "un pas important". Malgrat que la cimera no ha permès delimitar la reducció concreta de les emissions contaminants ni en quina proporció les assumirà cada estat, sí que s'ha fixat un nou termini per arribar a un acord el 2015 perquè entri en vigor el 2020.

"Ens hauria agradat una data anterior al 2020 per aplicar el nou règim de reducció de gasos contaminants, però no es poden devaluar els acords de Durban perquè han sigut importants i la Unió Europea hi ha jugat un paper determinant", va dir Aguilar. "El 2015 hi haurà un acord comú", va afegir. El secretari de Medi Ambient de la Generalitat, Josep Enric Llebot, va assegurar que veu "el got mig ple". La situació, va dir, "podria haver estat pitjor" si no s'hagués assolit cap acord. Llebot va assegurar que s'ha aconseguit fer un "pas endavant" perquè per primera vegada es recull per escrit "un compromís vinculant de totes les nacions", també els Estats Units, la Xina i l'Índia, per combatre el canvi climàtic.

Un dels protagonistes de la cimera, la Xina, també va fer ahir una valoració positiva de l'acord, tot i que el portaveu del govern, Liu Weimin, va demanar rapidesa a l'hora d'activar l'acord per transferir fons i tecnologia dels països rics als pobres per combatre el canvi climàtic. La Xina ha estat més activa en aquesta cimera que els Estats Units, l'altre gran emissor de gasos hivernacle. Els analistes apuntaven ahir el perill que el futur acord del 2015 es trobi amb una nova administració americana en mans dels republicans, ja que alguns fins i tot són contraris a reconèixer el canvi climàtic.

stats