Societat 30/07/2011

L'agost començarà amb calor però la tendència no és gens clara

L'agost començarà amb temperatures normals d'estiu, però més enllà de la primera setmana és difícil saber què passarà. Els pronòstics de tendències més fiables preveuen que continuï l'ambient fresc.

M.b.
2 min
Trobar el moment adequat per abandonar-se al sol ha estat més complicat que altres anys durant aquest mes de juliol.

BARCELONA.Juliol ja és aigua passada i la gran pregunta ara mateix és si persistirà aquesta inèrcia de temps canviant i fresc o si tornarà l'estiu de debò. En el diccionari dels tòpics de l'home del temps hi trobareu que més enllà de 7 dies els pronòstics no són de fiar, però és cert també que els grans centres de predicció del món elaboren previsions orientatives de fins a 6 mesos vista.

Calor per començar el mes

No serà una calor especialment angoixant però a partir de dilluns el termòmetre s'anirà enfilant fins a arribar als valor normals de l'època. Entre 30 i 35 graus a l'interior, a primera hora de la tarda, xafogor marcada a la costa i un temps en general dominat pel sol i només amb algunes tempestes de tarda en àmbits de muntanya. El dubtós és saber si aquesta situació durarà. Entre dimarts i dimecres l'aire fred tornarà a fer baixar les temperatures al Cantàbric i falta saber si acabarà penetrant fins a arribar a casa nostra o si el sol i la calor duraran tota la setmana. L'última actualització dels mapes del temps fa pensar que a la costa la calor i el sol podrien durar, mentre que al Pirineu amb el pas dels dies cada cop hi hauria més tempestes de tarda.

Els americans: pessimistes

Abans de començar l'estiu plantejàvem en aquest diari un cara a cara entre l'agència del medi ambient dels Estats Units i el centre de predicció europeu. Els primers apuntaven un estiu fresc i relativament plujós, els altres parlaven de calor intensa. No hi ha dubte de qui té raó fins ara i per això el pronòstic americà ha guanyat credibilitat de cara a l'agost. Doncs bé, els càlculs de la NOAA mantenen per l'agost l'estiu anòmal: les temperatures continuarien per sota dels valors normals a tota la península i les precipitacions també serien més abundants del que caldria esperar per a un mes d'agost. La calor d'estiu la farà a la tardor, doncs? No ho creu així l'agència nord-americana del medi ambient, que preveu que la tendència a temperatures més baixes del normal continuï durant el setembre i l'octubre.

Europa no actualitza

L'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) és qui va difondre el pronòstic europeu abans de començar l'estiu i ara ha declinat actualitzar-lo. El responsable de l'AEMET a Barcelona, Antonio Conesa, va explicar a l'ARA que les valoracions caldrà fer-les quan acabi l'estiu, tot i admetre que fins ara el pronòstic no és bo.

Meteocat: més calor a Barcelona

El Servei Meteorològic també ha començat a fer pronòstics pilot mensuals de temperatura, a partir de les previsions del centre europeu i ajustant-les a escala local. En un comunicat difós ahir Meteocat va augurar un agost calorós a l'entorn de Barcelona i en àmbits com el Pirineu de Lleida i el Penedès, i en canvi temperatures més baixes en comarques com la Garrotxa i el Ripollès. Els meteoròlegs de la Generalitat van començar a fer aquestes previsions el mes passat amb poc èxit: juliol havia de ser normal o, en tot cas, més càlid.

stats