Societat 13/06/2012

L'alcalde de Rasquera diu que Hisenda no pot al·legar que desconeixia el projecte de la marihuana

Bernat Pellisa assegura que, amb el ressò mediàtic que ha tingut el pla anticrisi del municipi, el ministeri no pot assegurar que no en té constància

Efe
2 min

BarcelonaL'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha explicat aquest dimarts a l'agència Efe que el ministeri d'Hisenda no pot al·legar que desconeixia que el crèdit sol·licitat pel municipi per pagar els proveïdors municipals se sustentava en els ingressos previstos per la plantació de cànnabis i ho justifica pel ressò mediàtic del projecte. El ministeri d'Hisenda ha donat com a bo l'aval de 600.000 euros basat en els ingressos per les plantacions de cànnabis que ha presentat l'Ajuntament de Rasquera per aprovar el seu pla d'ajust, que preveu pagar als seus proveïdors 755.162 euros en factures pendents.

Però, en conèixer-se la notícia, el ministeri presidit per Cristóbal Montoro ha decidit revisar el crèdit sustentat per les plantacions de marihuana. Segons ha publicat el diari 'El País', el préstec va ser aprovat pel Govern perquè l'ajuntament només va presentar les inicials de l'empresa amb la qual esperava obtenir 600.000 euros en dos anys, la RRICA (Rasquerana de Recerca i Interpretació de la Varietat Vegetal Cànnabis Sativa L.), amb la qual cosa va ser "impossible" relacionar-la amb el cultiu del cànnabis.

A més, Hisenda al·lega que van rebre en 15 dies una allau de plans de 4.600 ajuntaments i no van poder analitzar-los amb minuciositat. Si l'aprovació del ministeri va sorprendre en un inici al consistori de Rasquera, no ho ha fet menys la seva reacció ara, i l'alcalde, Bernat Pellisa, ha assegurat avui que "al·legar ara desconeixement sorprèn bastant, perquè el pla anticrisi de Rasquera ha donat la volta al món".

"No només vam posar en què consistia el pla anticrisi, sinó que ho vam explicar. No tenim res a amagar, posarem tots els números a sobre la taula", ha advertit l'alcalde.

Pellisa ha explicat, d'altra banda, que "és una fal·làcia afirmar" que l'aval de 600.000 euros que aportaria RRICA "està basat únicament en la marihuana" i que si "el 2012 no es comença a plantar, el crèdit es podrà pagar igualment".

"Vam confondre el pla anticrisi amb plantar marihuana i no és així. El pla també preveu la potenciació turística i la gestió del paisatge", indica Pellisa, dues vies amb les quals el municipi ja ha començat a treballar i amb les quals espera obtenir beneficis els anys vinents.

L'alcalde assegura que el seu pla d'ajust "plantejava el pitjor dels escenaris". "El nostre projecte es va presentar en temps i en forma i ells el van aprovar. No poden al·legar desinformació quan hi ha molts municipis que no han superat els requisits i nosaltres no vam ser d'aquests", reitera.

Sobre les plantacions de marihuana, l'ajuntament continua esperant les conclusions de la Fiscalia de Tarragona i la resolució del recurs de l'Advocacia General de l'Estat. Tot i així, Pellisa assegura que treballen amb la data de mitjans d'agost com a límit per conèixer el futur del seu projecte

stats