RELIGIÓ
Societat 27/01/2015

Lane, la primera bisbe de l’Església d’Anglaterra

Un mossèn mostra la seva oposició a la consagració durant la cerimònia

E.e.
3 min
Libby Lane, de 48 anys, després de la cerimònia on va ser consagrada bisbe de Stockport.

BarcelonaDesprés d’una cerimònia històrica, Libby Lane, de 48 anys, es va convertir ahir en la primera bisbe de l’Església d’Anglaterra. La consagració, a la qual van assistir prop de 2.000 persones, es va celebrar a la catedral de York, situada al nord d’Anglaterra. Lane passa a ser la vuitena bisbe de Stockport, que pertany a la diòcesi de Chester, on ja havia ocupat diversos càrrecs.

La consagració es va celebrar sense incidents fins que l’arquebisbe de York, John Sentamu, encarregat d’oficiar-la, va preguntar -tal com estableix el protocol- si algú s’hi oposava. “¿És la vostra voluntat que sigui ordenada?”, va dir Sentamu. Tots els assistents van assentir excepte un mossèn, Paul Williamson, que va mostrar la seva oposició. “No, no en el meu nom. No en el de la Bíblia. Amb respecte, demano parlar sobre aquest impediment absolut”, va dir el capellà. L’arquebisbe de York no va donar importància a l’incident i va seguir amb la consagració llegint una declaració ja escrita i tornant a fer la mateixa pregunta, que en aquesta ocasió va ser assentida per unanimitat.

Vestida amb la tradicional túnica i alçacoll, Lane va estar en silenci i amb expressió afable durant la cerimònia. Al final, tal com preveu el ritual, nombrosos bisbes van pregar mentre dipositaven les seves mans sobre el cap de la ja nova bisbe. El seu nomenament marca un abans i un després en la història de l’Església d’Anglaterra, la més nombrosa del Regne Unit, que durant dècades ha debatut -amb nombroses divisions internes- sobre l’ordenació de dones bisbes.

“Estic molt emocionada”

Minuts abans de la cerimònia, Lane va explicar a Ràdio Manchester que estava “molt emocionada” amb les seves perspectives de futur. “És una cosa molt significativa que això m’estigui succeint”, va insistir. La primera bisbe d’Anglaterra va agrair el suport de la gent tant a nivell personal com de l’entorn eclesiàstic. “És un moment històric per a l’Església”, va reiterar.

Lane, sacerdot des del 1994, va ser triada primera bisbe pel sínode anglicà el 17 de desembre, després que al juliol el màxim òrgan rector aprovés l’ordenació de dones i que, al novembre, el Parlament tramités la legislació corresponent, amb una esmena a la llei canònica. Per aconseguir el consens, l’Església d’Anglaterra, també afeblida perquè no ha resolt la problemàtica dels casaments entre homosexuals, va oferir a les diòcesis que no vulguin acceptar una dona la possibilitat de mantenir un bisbe.

A part d’Anglaterra, dels 165 països amb presència del credo anglicà -que tenen uns 85 milions de fidels- s’accepta l’ordenació de dones bisbes a Irlanda, Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà i els Estats Units, que tenen 29 dones consagrades. Dels 7.798 sacerdots que hi ha a Anglaterra 1.781 són dones.

Reunió entre el Papa i Sistach al Vaticà

El papa Francesc va rebre ahir en audiència privada Lluís Martínez Sistach, després que ho va sol·licitar el mateix arquebisbe de Barcelona. Segons l’Església Arxidiocesana de Barcelona la trobada va tenir lloc a la Ciutat del Vaticà, on l’arquebisbe va informar el papa Francesc de la segona etapa del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats, celebrada a Barcelona; de la publicació de les cartes del Congrés en diverses llengües, i de la creació de la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats. Sobre la taula queda que el Papa nomeni qui serà el successor de Sistach, que va formalitzar la seva renúncia la primavera del 2012.

stats