Societat 16/05/2013

L'àrea metropolitana de Barcelona continua incomplint els límits de la UE en contaminació de l'aire

La Generalitat demana al govern espanyol participar en la definició d'un nou impost de circulació

Ara
2 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona i part de l'àrea metropolitana, especialment el Baix Llobregat i el Vallès, continuen incomplint els límits establerts per la Unió Europea (UE) en contaminació de l'aire, segons les dades del 2012 que ha fet públiques avui la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran.

Les dades indiquen que s'ha mantingut el patró habitual dels últims anys respecte als nivells de contaminació i que la pol·lució a l'àrea de Barcelona està motivada, en bona part, pel transport associat a la mobilitat de persones i mercaderies.

Tot i unes lleugeres millores, i malgrat la reducció de la mobilitat i les activitats contaminants, els índexs de diòxid de nitrogen (NO2) en l'aire de Barcelona i del Vallès-Baix Llobregat han superat els valors límits anuals de 40 micrograms per metre cúbic. A més, les partícules PM10, un altre dels contaminants problemàtics, han registrat superacions puntuals del límit de 50 micrograms per metre cúbic més de 35 dies a l'any.

L'alt nivell dels òxids de nitrogen és degut a l'escàs manteniment dels vehicles i a l'alt nombre de vehicles dièsel que circulen i que emeten aquesta substància, mentre que les partícules en suspensió es generen pel trànsit, les obres i determinats tipus de combustió.

A més, l'ozó troposfèric va superar el llindar de informació a la població en 71 ocasions durant el 2012, tot i que no es va ultrapassar en cap moment el llindar d'alerta. En aquest cas, les zones amb valors més elevats han estat la Plana de Vic i el Camp de Tarragona.

Farran ha anunciat que la Generalitat ha demanat al ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de participar activament en la definició d'un nou impost de circulació, sobre els vehicles de tracció mecànica. La nova taxa està inclosa en el pla de qualitat de l'aire 2013-16 aprovat pel govern espanyol.

stats