Societat 15/07/2015

L'associació que volia fer la missa franquista a Montjuïc: "Som okupes consentits"

La presidenta de l'entitat confessa que no han signat cap conveni pel local que tenen al castell de Montjuïc

Enric Borràs
3 min
Captura de pantalla d'una fotografia de la missa per l'alçament franquista a Montjuïc de l'any passat

BarcelonaL'Associació d'Amics del Castell de Montjuïc, que com cada any volia fer aquest diumenge una missa pels caiguts en l'alçament franquista, no té cap conveni amb l'Ajuntament per l'espai que manté al castell, que ara és de propietat municipal. "Som okupes consentits", ha confessat la presidenta de l'entitat, Carmen Fusté, al diari ARA. Assegura que, com que no s'ha creat el consorci del castell, "no hi ha conveni" i admet que són en un buit legal. L'Ajuntament dirigit per Ada Colau ha anunciat avui que aquest any no permetria la missa perquè "contravé la llei de memòria històrica".

L'entitat manté un despatx al castell i se'n pagua el telèfon però no l'electricitat. Fusté assegura que la missa "es fa cada any i no té res a veure amb el 18 de juliol ni amb coses franquistes", tot i que el 17 i el 18 de juliol del 1936 va ser quan es va fer el cop d'estat fallit que va dur a la Guerra Civil. Fusté també admet que la missa es fa el mateix dia des del 1940. Segons ella, ara es fa "en honor a tots els que han perdut la vida per Espanya i fins i tot hi han assistit aviadors republicans".

La missa es feia al fossar de Santa Helena, sota un arc amb el lema 'En honor a tots els que van donar la vida per Espanya". En aquest mateix fossar fins al 2008 s'hi va mantenir un escut amb una àliga franquista i el símbol falangista del jou i les fletxes. Va ser el lloc del castell on van sobreviure més temps símbols obertament franquistes, tot i que hi van quedar la capella de pedra i uns pals on l'associació, durant la missa, hissava una bandera espanyola i una altra de Barcelona.

Tot i que el nou Ajuntament de Barcelona tenia entès que l'associació mantenia el local per la pròrroga d'un conveni feta per un equip anterior, fonts municipals asseguren que "tot apunta que se'ls convidarà a buscar-se un altre local". Fusté creu que el consistori està obligat a donar espais a totes les entitats i que a ells no els poden "enviar a fer castells de sorra a la platja" i es queixa perquè "ni els socialistes ni els convergents" no els han donat mai cap subvenció. En canvi, Fusté mateix va signar l'any passat un conveni de col·laboració amb el ministeri de Defensa, tal com explica aquest comunicat que no informa de la quantitat.

El conveni explica que l'entitat es dedicarà a la "preservació i conservació del patrimoni nacional del castell de Montjuïc", tot i que no té cap competència per fer-ho –són de l'Ajuntament–, a la promoció de la història del castell i a organitzar "activitats socioculturals". Al Facebook de l'entitat podeu veure quines activitats fan, com celebrar el Dia de les Forces Armades Espanyoles.

Fusté, que no vol dir si milita o no en algun partit polític, va participar el 30 de maig en la jura de la bandera espanyola a la caserna militar del Bruc, tal com podeu veure en aquest vídeo de TV3. Hi va anar per "fer un recordatori", perquè ja l'havia jurada 10 anys abans. Té força passió per les qüestions de l'exèrcit i no s'està de recordar que el castell de Montjuïc "el van fer enginyers militars" i la web de l'associació que presideix té un manifest per "salvar" el museu militar del castell.

L'entitat ha fet una exposició sobre fortificacions militars que ha fet circular per tot Espanya i fins i tot per Cuba –on Fusté va participar en una taula rodona– i que aviat s'ha de dur a Mèxic. La presidenta de l'associació es queixa que no s'hagi exposat mai a Montjuïc.

stats