Societat 26/06/2012

L'augment de turistes estrangers es frenarà al llarg del 2012

La fi de la inestabilitat en alguns països del Nord d'Àfrica ha frenat la pujada desmesurada de visitants que es va viure l'any passat

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaAquest 2012 ja no serà un any de rècord pel que fa al turisme. Segons dades de l'Índex UAB d'Activitat Turística, presentat aquest dimarts, el número de visitants estrangers que vindran a Catalunya creixerà un 3,2%, una xifra que els experts consideren positiva però que dista bastant del 6,5% de creixement que es va assolir l'any passat gràcies, sobretot, a la derivació de molts turistes que havien d'anar a països del nord d'Àfrica, com Egipte i Tunísia, i van acabar a Catalunya per culpa de la inestabilitat que hi havia en aquella zona.

Aquest any, però, la situació en aquests països està més normalitzada i si a això li sumem la celebració de grans esdeveniments esportius, com els Jocs Olímpics de Londres, i la inestabilitat econòmica que pesa sobre molts ciutadans europeus, provocarà que hi el creixement de turistes estrangers a Catalunya sigui menor. Amb tot, segons Juan Antonio Duro, catedràtic d'Economia de la URV i director tècnic de l'Índex UAB, "són dades positives en un entorn negatiu". Per aquest expert "el sector turístic català és un motor de recuperació de la crisi" i per continuar sent-ho ha de "seguir apostant per la internacionalització". Les bones notícies, segons aquest estudi, vindran de part dels turistes de països emergents, com Rússia, Ucraïna, la Xina, o mercats més llunyans com els Estats Units. "Està creixent molt el número de visitants d'aquests països, són turistes amb poder adquisitiu més alt i que fan estades més llargues i per això són mercats estratègics", ha destacat Duro.

La crisi econòmica provocarà una caiguda dels turistes locals, que tot i que no està comptabilitzada en aquest informe, calculen que serà al voltant del 2%, ja que "la crisi està castigant més Espanya que altres països i els ciutadans ho estan passant molt malament".

Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'índex augura que visitaran el país 58,2 milions de turistes estrangers, 1,5 milions més que el 2011, però que realitzaran una despesa un 0,2% menor que l'any anterior.

stats